Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

In onze vorige blog hebben we het reeds gehad over de verschillende methoden om orders te verzamelen. De orderverzameling kan namelijk op verschillende manieren worden georganiseerd. Het ging bij deze methoden telkens om manieren waarbij de orderpicker naar het product gaat. Het kan echter ook andersom: het product komt naar de orderpicker toe. De looptijd kan er flink mee worden verminderd en op een lange termijn kan er veel worden bespaard op personeelskosten, maar het vergt natuurlijk wel een investering. Hieronder bespreken we de drie systemen die de goederen naar de man brengen. We geven aan waarom en wanneer ze al dan niet een goed idee zijn.

Paternostersysteem

In de eerste plaats is er het zogeheten paternostersysteem. De basis van dit systeem is een kettingtransporteur met twee evenwijdige kettingen. Aan deze kettingen zijn scharnierende plateaus opgehangen. Deze plateaus scharnieren op zo’n manier dat ze altijd horizontaal blijven ronddraaien. De producten vallen er dus niet af. Dit verticaal verzamelsysteem zorgt voor kortere loopafstanden en heeft het voordeel dat het ook ergonomisch optimaal is. De producten kunnen namelijk op de optimale hoogte worden opgepakt, zonder dat het nodig is om te bukken. Bovendien is het verticale systeem ook helemaal niet diefstalgevoelig, integendeel.

Het paternostersysteem kan op grote schaal worden uitgerold, met in de hoogte gebouwde magazijnen, maar kan ook op kleine schaal worden toegepast via de zogenaamde paternosterkasten. Deze kasten werken volgens het circulatieprincipe, waarbij de legborden naar een bedieningsopening bewegen. Het wordt vaak gebruikt bij materialen en kleine onderdelen.

Carrouselsysteem

Terwijl het paternostersysteem verticaal is gebouwd – de producten zijn dus boven elkaar gestapeld – is dat bij het carrouselsysteem horizontaal. Buiten dit verschil lijken een paternostersysteem en een carrouselsysteem sterk op elkaar. Bij een carrouselsysteem draait alles rond horizontaal bewegende kettingen met plateaus. Een carrouselsysteem wordt vooral toegepast bij grotere producten. Het kan ook zo worden georganiseerd dat de producten op de juiste hoogte verschijnen. Het nadeel is dat het systeem veel vierkante meters inneemt. Bij oplopende grondprijzen zorgt dat voor duurdere magazijnen. Veel bestaande magazijnen zijn echter horizontaal georganiseerd en dan is een carrouselsysteem makkelijker te integreren. Onder andere postbedrijven passen zo’n carrouselsysteem vaak toe om pakjes bij de juiste bestelwagen te brengen.

Retrieversysteem

De retrieversystemen komen steeds vaker voor. Retrieversystemen werken op basis van lastdragers die de producten ophalen, verzamelen en aanbieden. Het is als kleine robots die over en weer bewegen. Deze robots kunnen niet alleen horizontaal voortbewegen, maar kunnen ook verticaal producten ophalen. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte optimaal benut. Daarnaast kunnen ze de producten op de ergonomisch optimale hoogte aanbieden. Eventuele restanten kunnen ze zelfs terugbrengen. Er bestaan echter grote verschillen tussen de verschillende retrieversystemen. Het kan bijvoorbeeld worden georganiseerd met robotkranen, maar ook met rondrijdende robots.

Onder andere Amazon maakt gebruik van een retrieversysteem. Met Amazon Robotics, voorheen Kiva Systems (overgenomen door Amazon), produceert het bedrijf zelf de robots die het daarvoor gebruikt. In totaal heeft Amazon meer dan 200.000 van deze robots die automatisch orders verzamelen. Orderverzamelrobots zijn vooral geschikt voor kleine producten en zijn onder meer veelgebruikt in de farmaceutische groothandel. Steeds vaker wordt er ook gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld in het kader van routeoptimalisatie.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

orderpicking, robot

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie