Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Het slim ontwerpen van magazijnen kan voor een flinke besparing zorgen. In bestaande magazijnen is besparen vaak moeilijker. De grootste besparing is meestal te realiseren op de loonkosten. Er zijn een aantal manieren om te besparen op deze en andere magazijnkosten. Hieronder geven we er vier weer.

# 1. Personeel efficiënt inplannen

In de eerste plaats is het belangrijk om inzicht te krijgen in het gebruik van het personeel en om na te gaan of personeel optimaal wordt ingezet. Daarvoor is er een duidelijke studie nodig, waarbij er normen met betrekking tot de benodigde tijd per activiteit worden ontwikkeld. Vervolgens dient het werkaanbod overzichtelijk te worden gemaakt. Het is nodig om te weten welke orders in welke hoeveelheden en op welke momenten moeten worden verwerkt. Pas dan kan het personeel worden ingepland. Het registreren van werktijden, bijvoorbeeld met prikklokken, helpt om de planning bij te sturen.

Bij het plannen van het personeel gaat het uiteraard altijd om een prognose. Hoe beter die prognose is, hoe beter het personeel kan worden ingepland. Maar het kan altijd dat werk iets meer of minder tijd vergt dan aanvankelijk werd vooropgesteld. Als er tijd over is, zijn er vaak wel wat neventaken die kunnen worden uitgevoerd. Het tellen van voorraden, opruimwerk en het sorteren van afvalmaterialen zijn daar voorbeelden van. Als er tijd te kort is, is het vooral belangrijk om een idee te hebben van welke taken cruciaal zijn en welke taken kunnen worden uitgesteld.

# 2. Creëren van allroundmedewerkers

Hierbij komen we al snel uit bij een tweede manier om op de kosten te besparen: het opleiden en trainen van werknemers. In magazijnen is het aan te raden om echte allrounders in huis te hebben. Als er voor bepaalde taken minder tijd nodig was, dan kan men bijspringen bij andere taken waarvoor er meer tijd nodig is. Hierdoor worden de beschikbare arbeidskrachten optimaal ingezet. Dergelijke allrounders bekom je niet zomaar. Je zal opleidingstrajecten en instructieprogramma’s moeten oprichten en je zal moeten werken met roulatieschema’s, zodat men talloze ervaringen kan opdoen om daadwerkelijk voor verschillende activiteiten te kunnen worden ingezet.

# 3. Automatiseren en het gebruik van hulpmiddelen

Verder is er een grote besparing te realiseren door de menselijke factor in de mate van het mogelijke uit te schakelen. Dat kan door automatisatie en door het inzetten van robots, wat uiteraard een hoge investering vergt. Personeel hoeft echter niet per se te worden vervangen. Je kan het medewerkers ook eenvoudiger maken, bijvoorbeeld door heftrucks in te zetten. En ook wat het inzetten van heftrucks betreft, kan je de productiviteit verhogen, bijvoorbeeld door te spelen met de hoogte van de stellingen, de plaats van de goederen, de lengte van de paden en dergelijke meer.

# 4. Een WMS-systeem gebruiken

Het gebruik van een WMS (warehouse management system) biedt veel mogelijkheden om te besparen. Deze systemen helpen niet alleen bij het berekenen van de normtijd, waardoor je personeel effectiever kan inplannen, maar kunnen bijvoorbeeld ook de optimale looproute of verzamelmethode bepalen. Hierdoor worden orders op de meest efficiënte manier afgehandeld. De (bespaar)mogelijkheden kunnen per WMS verschillen, waardoor het vergelijken van software aan te raden is. Via onze website kan je eenvoudig WMS-systemen vergelijken. Maak nu de vergelijking en ontdek hoe jij kan besparen.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie