Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Binnen het voorraadbeheer zijn er heel wat wiskundige regeltjes die inkopers wellicht bijna uit het hoofd kennen. Inkopers vertrouwen nog vaak op deze aanpak, waarbij ze op wiskundige wijze voorspellingen doen en zo de voorraad aanvullen. De regels hebben in het verleden al aangetoond dat ze goed werken. Enkel is dat enkel het geval als het gaat om voorspelbare productcategorieën en voorspelbare trends. En daar blijkt het schoentje soms te wringen.

Klassieke regels volstaan niet altijd

De retailsector krijgt steeds vaker te maken met een complex en onvoorspelbaar landschap. De afgelopen tijd werd men bijvoorbeeld getroffen door de pandemie en door de oorlog in Oekraïne, waardoor de gehele supply chain in de war is gestuurd. Tegelijkertijd is er de klimaatverandering, waardoor het in oktober nog steeds 21°C is en het ijsjes zijn die goed verkopen in plaats van dikke wollen sokken. In zo’n onvoorspelbaar landschap blijken de regeltjes minder goed te werken.

Net daar schuilt de kracht van kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI). Kunstmatige intelligentie is namelijk veel beter in het herkennen van patronen en trends, zelfs bij een beperkte hoeveelheid data. Terwijl het landschap voor de retailer compleet onvoorspelbaar lijkt te zijn, kan AI toch correcte voorspellingen doen en goede voorraadadviezen uitbrengen.

Kunstmatige intelligentie heeft de retailsector veel te bieden

In de praktijk blijkt dat de retailsector nog maar weinig gebruikmaakt van de kracht van AI. Onder andere een onderzoek van het ING Economisch Bureau toonde dit reeds aan. Volgens dit onderzoek zou nog maar veertien procent van de retailers hier gebruik van maken. Nochtans is deze sector hier enorm bij gebaat en dit niet alleen om zich te wapenen tegen onvoorspelbare gebeurtenissen. AI kan namelijk, in tegenstelling tot de klassieke regels, relaties leggen en hierdoor nog betere voorspellingen doen. AI begrijpt bijvoorbeeld dat als de vraag naar product A toeneemt, dat de vraag naar product B afneemt en dat de relatie tussen C en D wijzigt in het voordeel van D. En het weet dat leveranciers gegarandeerd problemen gaan ondervinden met het tijdig leveren van product E, dus we kunnen maar beter snel een bestelling plaatsen.

Zelflerende algoritmes boeken snel resultaten

Het klopt dat kunstmatige intelligentie altijd moet leren. Het moet leren omgaan met de bestaande data en op basis daarvan moet het een vorm van intelligentie ontwikkelen. Toch kan het al in een vroege fase van een productintroductie nuttig zijn, omdat het leert van vroegere data. Neem bijvoorbeeld dat er een nieuwe spelconsole op de markt wordt gebracht. Voor de retailer is het dan moeilijk om te weten hoe de markt zal reageren. Hij zal misschien een te grote bestelling plaatsen of net een te kleine bestelling, omdat hij de situatie nog even wil afwachten. AI kan op basis van eerdere gegevens van soortgelijke productintroducties al heel snel conclusies trekken. Het houdt rekening met wat er normaal gesproken bij zo’n introductie gebeurt en het vergelijkt de huidige gegevens met de gegevens van toen. Vervolgens zal het voorspellen hoe de vraag zal evolueren. En die voorspellingen blijken akelig accuraat te zijn.

Kunstmatige intelligentie en voorraadbeheersoftware

Er is een langzame toename van AI-toepassingen in de sector, voornamelijk bij grote retailbedrijven. De verwachting is dat AI-toepassingen de komende jaren ook bij de kleinere spelers belangrijker zal worden. Talloze aanbieders van voorraadbeheersoftware verrichten hier reeds onderzoek naar en dat zal wellicht de grote doorbraak betekenen, want SaaS-toepassingen nemen de drempels weg. Er is voor de gebruiker geen duur en complex implementatieproject nodig en de ontwikkelingskost wordt over veel partijen uitgesmeerd.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(15 reviews)9.3/10
Stockitup voorraadbeheer software Vanaf € 10,- p/m (per module afneembaar)
Voorraadbeheer
Orderverwerking
Inkoopadviezen

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

kunstmatige intelligentie

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie