Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Onverkoopbare voorraad is een probleem waar veel bedrijven mee te maken hebben. Het zijn producten die niet meer verkocht kunnen worden en die vaak jarenlang in het magazijn blijven liggen. Dit leidt niet alleen tot financiële verliezen, maar kan ook leiden tot ruimtegebrek en extra kosten voor opslag en onderhoud. In dit artikel zullen we het hebben over wat onverkoopbare voorraad is, wat de gevolgen hiervan zijn en hoe voorraadbeheersoftware kan helpen bij het voorkomen van onverkoopbare voorraad.

Wat is onverkoopbare voorraad?

Onverkoopbare voorraad is een term die wordt gebruikt om producten te beschrijven die niet langer verkocht kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan oude videocassettes in het dvd-tijdperk. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals beschadiging, veroudering, overproductie of simpelweg een gebrek aan vraag. Voor bedrijven kan het hebben van onverkoopbare voorraad een groot probleem zijn. Niet alleen kan de investering niet worden verzilverd, maar bovendien neemt de onverkoopbare voorraad ook kostbare ruimte in. Dure vierkante meters die niet voor verkoopbare voorraad kunnen worden gebruikt.

Wat kan je doen met onverkoopbare voorraad?

Als bedrijven te maken krijgen met onverkoopbare voorraad, zijn er verschillende opties om deze voorraad toch nog van de hand te doen. Eén optie is om de voorraad te verkopen aan een partij die gespecialiseerd is in het kopen van restpartijen. Dit kan een manier zijn om toch nog een deel van de kosten terug te krijgen. Een andere optie is om de voorraad te geven aan een goed doel, wat niet alleen positief is voor de samenleving, maar ook een positief effect kan hebben op de reputatie van het bedrijf. Soms kan de onverkoopbare voorraad voor de grondstoffen te gelde worden gemaakt. In het slechtste geval zit er niks anders op dan het als afvalproduct af te voeren.

Wat zijn de gevolgen van onverkoopbare voorraad?

Onverkoopbare voorraad kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen voor een bedrijf. Financieel gezien kan het leiden tot verlies van kapitaal en extra kosten voor opslag en onderhoud. Daarnaast kan het ook leiden tot problemen met het voorraadbeheer, omdat er onvoldoende ruimte is voor het opslaan van voldoende grote hoeveelheden van verkoopbare voorraden. Als de leveringstijden hierdoor oplopen, kan dit dan weer een negatief effect hebben op de reputatie van het bedrijf. Het levert ook een nadeel op ten opzichte van de concurrentie en het kan worden gezien als een teken van inefficiëntie en slecht management, waardoor bijvoorbeeld investeerders hun vertrouwen in de bedrijfsvoering kunnen verliezen.

Hoe kan voorraadbeheersoftware helpen bij het voorkomen van onverkoopbare voorraad?

Een manier om onverkoopbare voorraad te voorkomen, is door gebruik te maken van voorraadbeheersoftware. Voorraadbeheersoftware kan helpen bij het beheren van de voorraadniveaus en kan voorkomen dat je te veel voorraad aanlegt. Door het voorspellen van de vraag, het instellen van automatische bestellingen en het bijhouden van de voorraadniveaus kan de software helpen bij het verminderen van overproductie en het voorkomen van onnodige kosten. Bovendien kan de software helpen bij het identificeren van producten die niet goed verkopen en kan het bedrijven helpen om sneller in te spelen op de wijzigende vraag van klanten. Op deze manier kan onverkoopbare voorraad worden voorkomen.

Echter, het is belangrijk om op te merken dat het gebruik van voorraadbeheersoftware geen garantie biedt dat er nooit onverkoopbare voorraad zal ontstaan. Onvoorziene omstandigheden, zoals onverwachte wijzigingen in de marktvraag of een nieuwe innovatie, kunnen altijd voorkomen en kunnen leiden tot onverkoopbare voorraad. Het is daarom belangrijk om proactief te blijven en om de voorraadniveaus regelmatig te controleren.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

onverkoopbare voorraad

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie