Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Het beheren van een magazijn is meer dan alleen het gebruiken van geschikte voorraadbeheersoftware. Het betekent ook dat er goed moet worden nagedacht over de manier waarop goederen worden opgeslagen en over de opslagtechnieken die men daarbij gebruikt. Hieronder vind je een overzicht van veelgebruikte opslagtechnieken in Nederlandse magazijnen. We hebben het over hun mogelijkheden, hun pluspunten en hun minpunten.

Opslagtechnieken bij massagoederen

Massagoederen zijn onverpakt en kunnen vast, vloeibaar of gasvormig zijn. Ze hebben vaak heel specifieke eisen en afhankelijk daarvan kunnen ze overdekt of in de openlucht worden opgeslagen. De keuze wordt vaak niet alleen gemaakt omwille van de eigenschappen van de goederen zelf, maar ook op basis van veiligheidseisen en milieueisen. Het is moeilijk om een onderverdeling van opslagsystemen voor massagoederen te maken, behalve dan dit onderscheid tussen openluchtopslag en gesloten opslag.

Opslagtechnieken bij stukgoederen

Bij stukgoederen is het eenvoudiger om een onderscheid te maken tussen de verschillende opslagtechnieken. Ook bij stukgoederen behoort zowel openluchtopslag als gesloten opslag tot de mogelijkheden, maar zowel bij open als gesloten opslag zijn er verschillende opslagtechnieken te onderscheiden.

Blokstapeling

Bij de blokstapeling stapelt men goederen of verpakkingseenheden direct op elkaar. Hierdoor kan er per artikel een grote voorraad worden aangehouden. Het is een eenvoudige opslagmethode zonder inrichtingskosten en de ruimte wordt heel goed benut. De mogelijke stapelhoogte verschilt wel per artikel. Blokstapeling is verder niet te mechaniseren en schikt zich niet voor FIFO-handling. Over het algemeen wordt blokstapeling vooral toegepast bij goederen met een lage verpakkingsdichtheid en een matige handlingfrequentie, waarbij de aanvoer en afvoer per keer relatief groot is. Zowel voorkheftrucks als stapelaars en reachtrucks zijn geschikt voor gebruik bij de blokstapelingstechniek.

Palletstelling

Bij pallets kiest men vaak voor de zogeheten palletstelling. Dit is een van de meest voorkomende opslagsystemen, waarbij de stellingen speciaal ontworpen zijn voor pallets. Alle typen heftrucks zijn hiervoor geschikt. De palletstelling vergt weinig investeringen, is flexibel toepasbaar en schikt zich voor FIFO-handling. Het nadeel is dat deze opslagtechniek behoorlijk arbeidsintensief is en dat de ruimte niet optimaal wordt benut, omdat er in de gangen altijd voldoende ruimte moet zijn voor een volledige pallet. In de praktijk wordt de palletstelling vooral toegepast in magazijnen met een lage verpakkingsdichtheid en natuurlijk bij goederen die goed palletiseerbaar zijn. Het is zowel geschikt voor magazijnen met een lage als met een hoge handlingfrequentie.

Hoogbouwpalletstelling

Een hoogbouwpalletstelling is een variant op de palletstelling, waarbij stellingen een hoogte hebben die tot meer dan twaalf meter oploopt. Er bestaan zelfs hoogbouwpalletstellingen met hoogtes tot meer dan veertig meter. Hiervoor gebruikt men smallegangentrucks die de gewenste hoogte kunnen bereiken. Het wordt vooral toegepast wanneer een groot assortiment met een beperkte voorraad per artikel wenselijk is. FIFO-handling behoort hierbij tot de mogelijkheden. Een belangrijk nadeel is de hoge investering die het vergt.

Inrijstellingen en doorrijstellingen

Dit is een bijzondere opslagtechniek waarbij standaards met lange liggers worden gebruikt. Hierdoor ontstaan er in de hoogte gangen waarin goederen worden opgeslagen. In elke rij bevinden zich pallets met hetzelfde artikel. De inrijstelling is dan ook enkel geschikt voor palletiseerbare goederen waarbij een grote vullingsgraad wenselijk is. Het staat toe om de opslagruimte heel intensief te benutten. Doorrijstellingen zijn vooral geschikt voor FIFO-handling, inrijstellingen niet. Het is natuurlijk alleen zinvol als er per artikelsoort voldoende stuks zijn. Een nadeel is dat heftruckbedieners heel nauwkeurig tewerk moeten gaan, waardoor de werksnelheid lager ligt.

Palletdoorrolstelling

Wanneer het FIFO-principe centraal staat, is een palletdoorrolstelling een logische keuze. Bij een palletdoorrolstelling worden aan een zijde pallets ingevoerd op een lange rij met rollen. Via de rollers komen ze uiteindelijk uit aan de andere zijde, waar ze er weer worden uitgehaald. De palletdoorrolstelling is vooral geschikt voor palletiseerbare goederen, voor magazijnen met een beperkt assortiment en voor wie een grote voorraad hanteert. Het is wel een vrij dure exploitatiemethode en het vergt hoge investeringen. Het kan met alle typen heftrucks worden gecombineerd.

Draagarmstelling

Een draagarmstelling is een stelling met draagarmen waarop lange goederen worden gestapeld, zoals lange buizen of houten balken. Het is vooral geschikt voor zware en lange goederen met een matige handlingfrequentie. De goederen zijn steeds vrij toegankelijk. Het orderverzameltraject is relatief lang en niet alle typen heftrucks zijn hiervoor geschikt. Onder andere een vierwegtruck of een zijlader kan hiervoor worden gebruikt.

Insteekstelling

Een insteekstelling wordt ook wel eens een honingraatstelling genoemd. Net als een draagarmstelling wordt het gebruikt om lange goederen op te slaan. In plaats van ze op uitstekende draagarmen te plaatsen, worden ze echter in de stelling gestoken. Dit type stelling is vooral geschikt voor lange goederen die een beperkt gewicht hebben en schikt zich zowel voor matige als hoge handlingfrequenties. Het staat toe om de opslagruimte optimaal te benutten, maar het moet wel vaak handmatig worden aangevuld. De insteekstelling is ideaal voor manuele verwerkingen, maar kan ook worden gebruikt in combinatie met een ganggebonden orderverzameltruck.

Vakkenstelling

Een vakkenstelling is een uitvoering van een legbordenstelling, een type stelling waarbij beperkte hoeveelheden worden opgeslagen die meestal met de hand worden uitgeladen. Dit type stelling wordt vooral gebruikt om beperkte voorraden op te slaan en veelal bij eerder kleine artikelen met een lage tot matige handlingfrequentie. Het voordeel is dat er relatief flexibel met de opslagruimte kan worden omgegaan, maar het schikt zich vrijwel alleen voor het handmatig aanvullen. De vakkenstelling komt ook soms in een hoogbouwuitvoering. Daarnaast komt het ook voor als etalagestelling, waarbij de producten meteen aan potentiële klanten worden geëtaleerd.

Dozendoorrolstelling

Een dozendoorrolstelling is een variant op de palletdoorrolstelling, maar dan voor dozen in plaats van pallets. Ook hier is het ideaal voor FIFO-toepassingen en bij hoge handlingfrequenties. Het vergt wel grote investeringen en het is weinig flexibel, want het ombouwen van baanbreedtes en -hoogtes doe je niet zomaar. Het wordt gebruikt in combinatie met ganggebonden orderverzameltrucks en bij manuele orderverwerking.

Verrijdbare stelling

Bij een verrijdbare stelling is de stelling op een rail aangebracht of is het via een goot in de grond verplaatsbaar. De stelling kan vervolgens handmatig, elektrisch of pneumatisch worden verplaatst. Automatisering, waarbij de juiste stelling automatisch aan de orderverwerker(robot) wordt aangeboden, behoort tot de mogelijkheden. De verrijdbare stelling is ideaal voor magazijnen met een groot assortiment en een kleine voorraad per artikel. Het werkt ruimtebesparend, maar het vergt hoge investeringen en het verplaatsen kost tijd.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

opslagtechniek

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie