Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Wanneer men het heeft over voorraden worden de begrippen technische voorraad, economische voorraad en veiligheidsvoorraad vaak door elkaar gebruikt. Of ze gooien het volledig op een hoopje en zijn enkel bezig over “de voorraad” zonder het duidelijk te maken wat ze daar nu weer mee bedoelen. Dat is niet onbelangrijk want anders ben je misschien wel appelen met peren aan het vergelijken. We leggen het voor je uit.

Betekenis van de technische voorraad

De technische voorraad is het aantal goederen dat op een welbepaald moment ook fysiek aanwezig is in de gebouwen van de onderneming. Wanneer er een inventaristelling wordt uitgevoerd in het magazijn, bekomt men dan ook de technische voorraad. De technische voorraad houdt met andere woorden steeds verband met de fysieke ruimten van de omgeving. Bestelde goederen die nog niet zijn geleverd, worden bijvoorbeeld niet tot de technische voorraad gerekend. Verkochte goederen die nog niet zijn geleverd, worden wel tot de technische voorraad gerekend.

Betekenis van de economische voorraad

De economische voorraad is dan weer het totaal van alle voorraden waarop een bedrijf een economisch prijsrisico loopt. De economische voorraad omvat met andere woorden een deel van de technische voorraad. De technische voorraad omvat bijvoorbeeld ook de goederen die reeds zijn verkocht, maar die nog niet zijn geleverd. Deze goederen maken geen deel uit van de economische voorraad. Onder de economische voorraad vallen anderzijds wel goederen die besteld zijn, maar nog niet zijn geleverd. Hoewel de goederen zich bij een leverancier bevinden en ze geen deel uitmaken van de technische voorraad, tellen ze wel mee voor de economische voorraad.

Betekenis van de veiligheidsvoorraad

De veiligheidsvoorraad is een grenswaarde die wordt gesteld om variaties in vraag en leveringen op te vangen. Hierdoor blijven de problemen beperkt bij leveringsproblemen of wanneer de vraag ineens toeneemt.

Zo is bij luiers de vraag vrij voorspelbaar (er gaan in principe plots geen tienduizend baby’s meer of minder zijn), maar bij sommige producten is dat niet het geval. Een voorbeeld daarvan zijn barbecues die als zoete broodjes verkopen wanneer het goed weer is. Dat is vaak pas op korte termijn te bepalen en zo snel kunnen leveranciers niet leveren. Daarom moet er steeds een minimale voorraad of veiligheidsvoorraad zijn.

Een veiligheidsvoorraad wordt ook aangelegd als de levering niet voorspelbaar is, bijvoorbeeld omdat bepaalde producten afkomstig zijn van instabiele landen. Door een veiligheidsvoorraad aan te leggen kan er blijvend aan een voorspelbare vraag voldaan worden.

In de praktijk legt men gewoon een bestelgrens op. Eenmaal de voorraad tot deze grens zakt, wordt er opnieuw een bestelling geplaatst bij de leveranciers. Hierdoor voorkomt men dat de voorraad op enig moment helemaal uitgeput is.

De aanwezige veiligheidsvoorraad maakt in principe deel uit van de technische voorraad en zo ook deels van de economische voorraad, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat de volledige technische voorraad automatisch ook een veiligheidsvoorraad is.

Voorraadbeheersoftware vergelijken

Met voorraadbeheersoftware kan je zowel de technische voorraad als de economische voorraad en de veiligheidsvoorraad beheren en bijhouden. Door inzicht te krijgen in deze drie voorraden, neem je de juiste beslissingen. Vraag proefaccounts aan en probeer gratis voorraadbeheersoftware uit.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

economische voorraad, technische voorraad, veiligheidsvoorraad

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie