Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

In het kader van voorraadbeheer wordt er lang niet altijd gesproken van een aantal producten, maar bijvoorbeeld wel van laadeenheden. Vaak worden laadeenheden namelijk pas echt helemaal uitgepakt wanneer ze zich op het laatste punt van de logistieke keten bevinden. Intern geeft men bijvoorbeeld aan dat er twaalf pallets met toiletpapier voorradig zijn. Pas in de winkel spreken ze van het aantal pakken toiletpapier.

In de praktijk wordt er gesproken over eenheidslasten. Dergelijke eenheidslasten hebben een volume van ongeveer 1 m³, maar in de praktijk kan dit verschillen. Zo kan een pallet vaak maximaal 1.000 kilogram dragen. Zo’n eenheidslasten kunnen op verschillende manieren worden bekomen. Hieronder bespreken we de terminologie die hierbij vaak wordt gebruikt.

Gestapelde of gebundelde eenheidslast

Er zijn gestapelde eenheidslasten die, zoals het woord het al aangeeft, verkregen worden door goederen op en naast elkaar te stapelen. Dergelijke eenheidslasten worden vaak in verband gestapeld om de stabiliteit te vergroten. Zo nodig wordt hun wrijvingscoëfficiënt vergroot door bijvoorbeeld golfkarton tussen de lagen te plaatsen.

Het geheel wordt soms door een wikkelinstallatie gehaald zodat alles extra goed op zijn plaats zit. In zo’n geval spreken we van gebundelde eenheidslasten. Deze vorm van verpakken kost wel wat moeite en daarom worden de eenheidslaten bij voorkeur pas uitgepakt wanneer het echt nodig is. In een distributiecentrum is het niet ongewoon dat zo’n eenheidslasten als geheel in de voorraadbeheersoftware worden verwerkt.

Gebundelde en ondersteunde eenheidslast

Daarnaast kan er ook sprake zijn van een gebundelde en ondersteunde eenheidslast. Het belangrijkste verschil is dat de eenheidslast dan op een ondersteunend element wordt geplaatst. Het vaakst gebruikt men hiervoor een pallet of een stapelbord. Het voordeel is dat dergelijke pallets meestal eenvoudig te stapelen zijn. Ook dolly’s (plateaus op wielen), slipsheets (plaat van bv. karton of metaal met een lip) en skids (houten of metalen plateau met vier poten; vaak niet stapelbaar) worden vaak ter ondersteuning gebruikt.

Ook hier is het niet ongewoon dat er in de voorraadbeheersoftware per ondersteunende eenheidslast wordt geteld. Hierbij dient wel steeds gedefinieerd te worden om welke ondersteunende eenheidslast het gaat, zeker nu er ook pallets in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Over het algemeen gebruikt men hiervoor onderstaande benamingen:

  • Groothandelpallet (800 x 1000 mm)
  • Europallet (800 x 1200 mm)
  • Industriepallet (1000 x 1200 mm)
  • Stuwadoorspallet (1200 x 1800 mm)

Ondersteunende eenheidslast met zijdelingse steun

Bij de ondersteunende eenheidslast met zijdelingse steun is de draageenheid van zijwanden voorzien. Dergelijke eenheidslasten worden gebruikt voor goederen die zich niet eenvoudig laten stapelen. Het kan daarbij gaan om een boxpallet (vaak gemaakt van hout en demontabel, maar ook metalen niet-demontabele varianten komen voor), kuubkisten (een houten variant op de boxpallet die niet-demontabel is en die vaak in de tuinbouw wordt gebruikt) en rolcontainers.

Omhulde eenheidslast

De omhulde eenheidslasten zijn niet alleen voorzien van zijwanden, maar ook van een deksel of een afsluiting. Het gaat hierbij om bulkgoedhouders of kisten. Een bulkgoedhouder is een omhulling voor ongeveer 1 m³ vloeistof of stortgoed. Ten slotte komen ook kunststofzakken met hijslussen voor, bijvoorbeeld voor fijne plastic- of graankorrels.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(15 reviews)9.3/10
Stockitup voorraadbeheer software Vanaf € 10,- p/m (per module afneembaar)
Voorraadbeheer
Orderverwerking
Inkoopadviezen

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

eenheidslast, verpakkingseenheid

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie