Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Voorraadbeheer en locatiebeheer gaan vaak hand in hand. Als het op locatiebeheer aankomt, heb je de keuze tussen vrije locaties en vaste locaties. Elke keuze heeft eigen voordelen en nadelen. In de praktijk kom je dan ook al snel uit bij mengvormen, waarbij er zowel gebruik wordt gemaakt van vaste locaties als van vrije locaties. Hieronder lichten we het voor je toe.

Magazijnen met vaste locaties

Bij vaste locaties hebben alle producten een eigen vaste plek in het magazijn. De locatie van deze vaste plek wordt vaak bepaald op basis van diverse criteria, zoals de looproutes van de orderpickers en de frequentie waarop deze producten worden besteld. Vaste locaties hebben dan ook een aantal voordelen te bieden.

Het grootste voordeel van vaste locaties is misschien nog wel dat de producten heel gemakkelijk terug te vinden zijn. Nieuwe werknemers leren snel hun weg in het magazijn kennen en bovendien biedt het mogelijkheden tot optimalisatie. Ook is het goed mogelijk om ongewenste combinaties tegen te gaan. Je voorkomt bijvoorbeeld dat aanstekers en brandversnellers naast elkaar worden geplaatst. Zo komt niemand op ideeën.

Toch hebben vaste locaties ook nadelen. Het is namelijk zo dat magazijnen met vaste locaties vaak niet optimaal worden benut. Er worden dan ook plaatsen gereserveerd voor producten die niet voorradig zijn. In de praktijk is er per bestelcyclus gemiddeld maar 50% van de goederen aanwezig, terwijl je wel plaats reserveert voor de maximumvoorraden. De beschikbare ruimte is afgestemd op de pieken, waardoor de magazijnkosten de rest van het jaar onnodig hoog oplopen.

Magazijnen met vrije locaties

Bij magazijnen met vrije locaties hebben producten geen standaardlocatie waar ze worden geplaatst. Op basis van de beschikbare ruimte en de aanwezige producten wordt dan gezocht naar een plaats waar de producten kunnen worden gestald. Uiteraard heeft dit nadelen. Iets terugvinden gaat niet zo eenvoudig, daarvoor moet er altijd een beroep worden gedaan op IT-hulpmiddelen en een centrale database. Er zijn ook controle- of terugmeldsystemen nodig om menselijke fouten te voorkomen. Daarnaast is het vaak niet mogelijk om efficiëntievoordelen te boeken.

Toch heeft het een belangrijk voordeel: je kan de opslagcapaciteit eenvoudig aanpassen aan de werkelijke situatie en je hoeft het magazijn niet af te stemmen op de piekmomenten. Hierdoor is de ruimtebenutting groter en neemt de opslagkost af. In de praktijk moet je er wel rekening mee houden dat IT-hulpmiddelen, die bijvoorbeeld de orderpickers moeten helpen, ook een investering vergen. Niet altijd zullen vrije locaties vanuit economisch oogpunt de beste keuze zijn.

Mengvormen zijn mogelijk

Hierboven hebben we het onderscheid gemaakt tussen vaste locaties en vrije locaties, maar in feite zijn dit heel extreme varianten. Ook mengvormen en tussenoplossingen behoren namelijk tot de mogelijkheden. Voor bijvoorbeeld bulkvoorraden kunnen er vrije locaties worden gehanteerd, terwijl specifieke artikelen dan weer grijplocaties krijgen toegewezen. Ook is het mogelijk om magazijnen in zones op te delen voor specifieke familiegroepen. Elke familiegroep heeft dus een vaste locatie, maar binnen elke zone kan er dan weer worden gewerkt met vrije locaties. Door te werken met mengvormen kan er een perfect evenwicht worden gevonden tussen de voor- en nadelen van vaste en vrije locaties.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

voorraadlocaties

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie