Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

 

Wie kijkt naar het voorraadverloop van een bepaald goed, zal merken dat dit vaak cyclisch verloopt. Dat komt omdat de vraag vrij goed te voorspellen is en zowel het aankoop- als het productiebeleid daarop wordt afgestemd. Ook praktische factoren en voorraadkosten spelen een belangrijke rol in het cyclische patroon dat het vertoont.

Cyclische voorraad op de eindbestemming

Bij het bestellen van goederen wordt er in de praktijk vaak niet voldaan aan noden op extreem korte termijn, maar is het net de bedoeling om aan de behoeften voor een langere periode te voldoen. Dit heeft te maken met een afweging tussen de voorraadkosten en de bestelkosten. Voor elk type goed zal er een optimale bestelhoeveelheid zijn. Anderzijds is er ook een ondergrens op basis waarvan er een aankoopbeslissing wordt genomen. In de praktijk ontstaat er zo een cyclisch patroon dat doet denken aan een zaagtand.

Cyclische voorraad op de plaats van herkomst

Ook in productiecentra kunnen cyclische voorraden van het geproduceerde goed ontstaan. Dit kan verschillende redenen hebben. In de eerste plaats heeft het hier natuurlijk te maken met de praktische realiteit. Vaak is het voordeliger om producten steeds in grotere batches te produceren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een fabriek plastic flesjes maakt. Telkens wanneer er wordt overgeschakeld naar een ander soort plastic, moeten de machines volledig worden gereinigd om te voorkomen dat er nog korrels van een vorige plasticsoort zijn overgebleven. Tijdens deze periode produceren de machines niet en lopen de kosten op. Daarom is het niet wenselijk om in functie van de vraag te produceren maar worden er via een cyclisch patroon voorraden aangelegd van verschillende goederen. Dit is te vergelijken met bovenstaand patroon.

Een andere reden waarom er cyclische voorraden worden aangelegd, heeft dan weer te maken met een seizoensgebonden vraag. Naar sommige producten is de vraag enkel gedurende een bepaald seizoen heel groot. Voor een fabriek is het niet wenselijk om de productiecapaciteit volledig af te stemmen op deze piekvraag. Er zijn dan onnodig veel machines nodig die gedurende de rest van het jaar niet zullen draaien. Het is dan beter om gedurende de rest van het jaar extra te produceren. Dit is bijvoorbeeld het geval voor marshmallows die het vooral in de wintermaanden goed doen. Marshmallows in gesloten verpakking zijn langdurig houdbaar en dus kan er na de winter al meteen preventief begonnen worden met het aanleggen van een voorraad voor tijdens het piekseizoen. Nadien wordt deze voorraad razendsnel afgenomen, waarna er opnieuw voorraad wordt aangelegd voor volgend seizoen. Hier verloopt de cyclus omgekeerd ten opzichte het verloop op de eindbestemming.

Cyclische voorraad op tussenbestemmingen

Bij tussenbestemmingen, zoals havens en verdeelcentra, speelt de cyclische voorraad een minder grote rol. Hier is het debiet zo groot en zijn de voorraadkosten zo laag dat de goederenstroom ook vrij constant is.

De cyclische voorraden die op de eindbestemming optreden, zijn hier minder relevant omdat er veel afnemers zijn en er hierdoor een gemiddelde waarde wordt bekomen. De cyclische voorraden die omwille van productieredenen op de plaats van herkomst optreden, hebben dan weer geen impact omdat ze ook daar worden opgeslagen.

Het is niet zo dat er geen cyclisch verloop zal zijn, maar het cyclisch verloop zal steeds meer naar het gemiddelde neigen wanneer het debiet groter wordt. Daarbij volgt het in principe altijd het gematigde verloop van op de eindbestemming.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

cyclische voorraad

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie