Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Als onderneming streef je ernaar om de voorraden zo klein mogelijk te houden en toch snelle levertijden te garanderen. Daar bestaan verschillende opties voor. Dropshipping is er een goed voorbeeld van, maar vaak gaat het hand in hand met cross docking. In dit blogbericht hebben we het over cross docking en de voor- en nadelen ervan, maar ook over de mogelijkheden die voorraadbeheersoftware biedt.

Betekenis van cross docking

Cross docking is een logistiek proces waarbij inkomende goederen meteen van de ontvangstlocatie worden verplaatst naar de uitgaande locatie zonder dat ze tussendoor worden opgeslagen. Cross docking kan incidenteel worden toegepast (afhandelen van verkooporders bij onbeschikbaarheid van voorraden), maar kan ook een structurele oplossing zijn. Cross docking wordt bijvoorbeeld veelvuldig toegepast door postdiensten die inkomende goederen (bv. pakjes of brieven) sorteren en automatisch naar de juiste uitgaande locatie brengen. Ook bij distributiecentra in de e-commerce, waarbij wordt gerekend op diverse magazijnen, is cross docking wel vaker een noodzakelijke tussenschakel om de goederenstroom efficiënt te ordenen.

Over het algemeen wordt voor cross docking een rechthoekig gebouw gebruikt waarbij aan de ene zijde de inkomende voertuigen arriveren en aan de andere zijde de uitgaande voertuigen wachten om geladen te worden. Onderweg wordt voor iedere goed bepaald in welk uitgaand voertuig het terecht moet komen.

Voordelen van cross docking

Aan cross docking zijn een aantal belangrijke voordelen verbonden. In de eerste plaats is het een efficiënte manier om overslag vorm te geven. Daarnaast werkt cross docking kostenbesparend omdat goederen niet eerst moeten worden opgeslagen. Het zorgt vervolgens ook voor een sneller transport naar de klant toe. Zeker in tijden waar consumenten verwachten pakjes al de volgende dag in huis te hebben, speelt cross docking een belangrijke rol. Bedrijven die dit waarmaken kunnen dan ook op een belangrijke USP rekenen.

Nadelen van cross docking

De nadelen van cross docking hebben vooral betrekking op de moeilijke uitvoering ervan. Er zijn veel optimalisatiemogelijkheden, maar daarvoor zijn slimme systemen nodig die automatisch bepalen in welk uitgaand voertuig de goederen terecht moeten komen. Daarnaast is het belangrijk dat alle goederen perfect te volgen zijn en dat de goederenstromen nauwgezet worden geregistreerd. Ten slotte zijn er fikse investeringen nodig, niet alleen wat de faciliteiten van het distributiecentrum betreft, maar ook met betrekking tot de voertuigen. Niet alle voertuigen zijn even geschikt om snel in- en uitgeladen te worden, terwijl de snelheid net een cruciale factor is als je voorraden wilt voorkomen.

Onderdeel van WMS-systemen

Met de juiste software zijn een aantal nadelen van cross docking eenvoudig weg te werken. We merken dat cross docking steeds vaker in WMS-systemen (warehousemanagementsystemen) wordt geïntegreerd. Soms bieden ze zelfs tools om de efficiëntie en kostenbesparing verder te optimaliseren en kan je sleutelen aan instellingen per product, locatie of verpakking. Het is echter zeker niet zo dat alle voorraadbeheersoftware ook cross docking ondersteunt. Net daarom is voorraadbeheersoftware vergelijken heel belangrijk. Met onze vergelijkingstool vind je eenvoudig de voorraadbeheersoftware die bij je past.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(15 reviews)9.3/10
Stockitup voorraadbeheer software Vanaf € 10,- p/m (per module afneembaar)
Voorraadbeheer
Orderverwerking
Inkoopadviezen

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

cross docking, magazijn

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie