Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Bij dropshipping kan je verkopen zonder een eigen voorraad te hebben of zonder dat je goederen eerst zelf moet inkopen. Eigenlijk verkoop je dan producten die rechtstreeks vanaf de producent of groothandel naar de klant worden verzonden. De producent of groothandel hoeft dan niet te investeren in verkoopkanalen en doet waar hij goed in is: producten produceren of inkopen en daarbij een mooie winst realiseren. De verkoper hoeft zich dan weer niet met randzaken bezig te houden, maar kan zich eveneens focussen op wat hij goed kan: verkopen. Dropshipping kan in principe voor alle vormen van verkoop worden toegepast, maar het wordt het vaakst toegepast bij online verkoop en televerkoop.

Voordelen van dropshipping

Voor de verkoper is het grootste voordeel natuurlijk dat hij niet over een eigen voorraad hoeft te beschikken en deze ook niet hoeft voor te financieren. Hierdoor kan de verkoper de kosten beperken en moet hij ook geen duur extern geld aantrekken. De risico’s voor de verkoper zijn met andere woorden beperkt. Hierdoor is dropshipping een ideale oplossing voor beginnende verkopers of verkopers die de verkoop van nieuwe productcategorieën willen uitproberen.

Voor de groothandel of producent is het dan weer een eenvoudige manier om een grotere markt aan te spreken. Vaak beschikken zij niet over de beste verkoopkanalen en is het gewoon interessanter om bekende (online) winkels de verkoop te laten regelen. Als ze toch voldoende opslagcapaciteit hebben of indien ze meteen na de bestelling produceren en verzenden, blijft ook het risico voor hen beperkt. Dat is al helemaal waar voor de verkoop aan consumenten: de leverancier verkoopt niet rechtstreeks aan consumenten en krijgt daardoor niet te maken met het consumentenrecht. Hierdoor kan de leverancier vaak goede voorwaarden opleggen.

Nadelen van dropshipping

Desondanks mag je niet blind zijn voor de nadelen van dropshipping. De verkoper moet er rekening mee houden dat de winstmarges vaak veel kleiner zijn. Als je voldoende opslagruimte hebt en vrij zeker bent van een goede verkoop is inkopen meestal wel interessanter. Zeker als je veel verkoopt is dropshipping zelden nog interessant. Daarnaast verlies je bij dropshipping de controle en kan je vaak moeilijk meteen antwoorden op de vragen van klanten. Verkopers die inzetten op dropshipping lopen op die manier wel vaker imagoschade op, terwijl de fout ook gewoon bij de leverancier kan liggen die onvoldoende voorraden aanhoudt. Ten slotte moet je rekening houden met je aansprakelijkheid. In de relatie met een consument ben en blijf jij gewoon de verkoper. Het recht op garantie en het herroepingsrecht mag de consument gewoon ten opzichte van jou inroepen. En na zo’n herroeping blijf jij met het product achter, tenzij je daar goede afspraken over hebt gemaakt met de leverancier.

Voor de leverancier zijn er ook een aantal risico’s. Zo is het de leverancier die de voorraad moet aanhouden en die een groot deel van de risico’s draagt, terwijl hij wel een deel van de winst misloopt. Om alles efficiënt te organiseren, zal de leverancier ook transparant moeten zijn over zijn voorraden en koppelingen moeten voorzien. Ook dit vergt investeringen die de winstmarge verkleinen. Lang niet alle producten lenen zich dan ook even goed voor dropshipping: bij sommige producten is het nu eenmaal interessanter om ze in bulk te verkopen.

Voorraadbeheersoftware is cruciaal

Om de nadelen van dropshipping weg te werken, is voorraadbeheersoftware broodnodig. Enkel zo voorkom je dat de verkoper onverwacht niet kan verkopen of dat je als verkoper nieuwe goederen bestelt terwijl je eigenlijk een herroepen product kon verzenden. Kies daarom altijd voor een overkoepelend voorraadbeheersysteem dat ook werkt met dropshipping. Vergelijk voorraadbeheersoftware en focus op de voordelen van dropshipping.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

dropshipping

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie