Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Een ABC-analyse is een logistiek evaluatieproces om het productassortiment op te delen in drie gradaties, dit afhankelijk van de bijdrage die ze aan de omzetsnelheid leveren. Hieronder lees je meer over het nut van de ABC-analyse, maar ook over de beperkingen.

Nut van de ABC-analyse

Een ABC-analyse geeft interessante informatie omtrent het beheer van de voorraden. Het kan immers dat producten waarop een grote winstmarge rust een te lage omzetsnelheid hebben en daarom plaats moeten maken voor andere producten. Vooral bij plaatsgebrek in magazijnen is de ABC-analyse een belangrijk instrument. Het is wel zo dat de te treffen maatregelen per productcategorie anders zijn.

Ten slotte kan de ABC-analyse ook resulteren in een betere en efficiëntere indeling van het magazijn. Dit is wat we een ABC-indeling noemen. Producten waar weinig vraag naar is, worden dan geplaatst op plekken die voor orderpickers minder vlot toegankelijk zijn terwijl de andere producten eerder vooraan in het magazijn terug te vinden zijn. Hierdoor kunnen orderpickers sneller orders verwerken en nemen de kosten af. Het is echter niet zo dat een ABC-indeling altijd de beste oplossing is. In sommige magazijnen is het bijvoorbeeld belangrijker dat bepaalde producten dicht bij elkaar te vinden zijn, zelfs wanneer die producten een lagere omzetsnelheid hebben.

Drie productgroepen

Bij een ABC-analyse worden de producten in drie groepen ondergebracht (productgroep A, productgroep B en productgroep C).

Productgroep A

Productgroep A omvat de producten die voor de meeste omzet zorgen en in principe ook de hoogste omzetsnelheid hebben. Deze producten worden ook wel eens de snellopers genoemd. Bij de meeste ondernemingen valt ongeveer 20% van het productassortiment in deze categorie. Vaak zijn ze voor 80% van de totale omzet verantwoordelijk, maar uiteraard is het een en ander afhankelijk van sector tot sector.

Productgroep B

De productgroep B omvat de producten waarnaar de vraag middelmatig is. Ook hier is het een en ander afhankelijk van de sector waarin je actief bent, maar over het algemeen gaat het hier om 30% van het productassortiment dat voor ongeveer 15% van de totale omzet zorgt.

Productgroep C

De productgroep C of de zogenaamde langzaamlopers zijn het minst interessant voor een onderneming. Ze nemen vaak veel plaats in en worden niet vaak gekocht. Ongeveer 50% van het productassortiment valt onder de productgroep C en die 50% zorgt voor slechts 5% van de omzet. Hier is het vaak een kwestie van schrappen.

Laat het duidelijk zijn dat hoe kleiner de productgroep C is, hoe beter. Daarom is het hier vaak een kwestie van schrappen en het opnemen van producten die wel goed scoren. Echter, schrappen is niet altijd de goede oplossing. De waarde van een product is per slot van rekening niet alleen afhankelijk van de omzetsnelheid. Sommige producten zijn voor klanten onontbeerlijk en bij het ontbreken ervan trekken ze naar een andere winkel, waar ze dan ook de snellopers afschaffen. Daarom is een grondige analyse van C-producten nodig vooraleer ze uit het assortiment kunnen worden gehaald.

Het belang van goede software

Het manueel maken van een ABC-analyse is een ingewikkeld werk en nadien moeten er nog veel afwegingen gebeuren. Gelukkig kunnen warehousemanagement– en voorraadbeheersystemen de ABC-analyse automatisch uitvoeren en geven ze razendsnel een bron van informatie. Hierdoor kan je ook sneller op de bal spelen, bijvoorbeeld door het productassortiment aan te passen wanneer de omzetsnelheden wijzigen. Vooral voor ondernemingen die inspelen op trends is het voortdurend monitoren van dergelijke wijzigingen cruciaal.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

ABC-analyse, warehousemanagement

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie