Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Eerder hadden we het al over het belang van een goed magazijnbeheer. Het mag dan ook niet verbazen dat er steeds vaker voor een WMS wordt gekozen. Dankzij een WMS wordt magazijnbeheer veel eenvoudiger en vaak krijg je er ook een aantal andere nuttige functionaliteiten bovenop. In dit artikel lees je wat een WMS is en wat het doel ervan is.

Betekenis van een WMS

Een WMS of warehousemanagementsysteem is een informatiesysteem dat wordt gebruikt voor het beheren van magazijnen. Waar ze vroeger vooral registreerden, is een WMS intussen uitgegroeid tot een slimme hulp om de in- en uitgaande goederenstroom te managen. Hierbij werken ze ook naadloos samen met orderverwerkingssystemen zoals ERP-systemen. Hierbij worden leveringsopdrachten vanuit de ERP naar de WMS doorgegeven. Vanuit het WMS volgt dan weer een terugkoppeling naar de ERP.

De functionaliteiten van een WMS vallen meestal binnen deze drie categorieën:

  • Beheer van de locatie-indeling in magazijnen
  • Orderstromen in de juiste volgorde afhandelen
  • Goederenstromen beheren

Voor andere taken, zoals de facturatie of het opmaken van douanegegevens, is een WMS niet geschikt. In de praktijk wordt er altijd een koppeling voorzien met andere softwaresystemen.

Twee soorten warehousemanagementsystemen

In de praktijk spreekt men ook wel eens van een assisted-WMS en een directed-WMS. Het verschil situeert zich vooral op vlak van de mate van systeemondersteuning. Bij een assisted-WMS vindt er vaak nog steeds een papieren orderverzameling plaatst en zal de WMS enkel adviseren, terwijl een planner de knopen moet doorhakken. Bij een directed-WMS bepaalt het systeem de taakafhandeling en stuurt het ook de medewerkers aan.

Functionaliteiten van een WMS

Het doel van een WMS is om ervoor te zorgen dat alle informatie over inkomende en uitgaande goederen wordt geregistreerd en dat het deze informatie ook kan voorzien aan andere systemen. Hoewel dit de kerntaak van een WMS is, kan een moderne WMS veel meer dan enkel dat. De exacte functionaliteiten verschillen van systeem tot systeem, maar over het algemeen gaat het om functionaliteiten met betrekking tot de voorraadadministratie, geclusterde ordervrijgave en het uitvoeren van voorraadchecks. Vaak kan een WMS gelijktijdig verschillende magazijnen beheren, waardoor de orderverwerking automatisch de efficiëntste weg volgt.

Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde warehousemanagementsystemen die een aantal extra functionaliteiten hebben. Het gaat vaak om vrij dure pakketten die eerder maatwerk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het correct opslaan van gevaarlijke stoffen, opslag met het oog op montage en maatwerk en taakmanagementfunctionaliteiten.

In de praktijk is een WMS in elk magazijn nuttig. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Voorraadhoudende magazijnen waar de opslag van goederen centraal staat. Hier volstaat een WMS in zijn meest eenvoudige vorm.
  • Magazijnen waar ook activiteiten zoals etikettering of verpakking plaatsvinden. Hier kan een WMS zowel de goederenstroom regelen als de materiaalstroom voor de nevenprocessen.
  • Crossdockingmagazijnen waarbij goederen vooral snel opnieuw moeten worden herschikt opdat ze efficiënt hun weg naar de eindklant verder kunnen zetten

Eenvoudig de snelste voorraadbeheersoftware vinden

Het efficiënt beheren van voorraden, net zoals het bestellen van orders, is een ingewikkelde aangelegenheid. Het gebruik van voorraadbeheersoftware kan het een en ander vereenvoudigen. Voorraadbeheersoftware komt echter in talloze uitvoeringen waarbij de mogelijkheden vaak onderling sterk verschillen. Dit maakt vergelijken er natuurlijk niet eenvoudiger op. Daarom hebben wij een tool gemaakt waarmee je eenvoudig voorraadbeheersoftware kan vergelijken. Ontdek het nu.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(15 reviews)9.3/10
Stockitup voorraadbeheer software Vanaf € 10,- p/m (per module afneembaar)
Voorraadbeheer
Orderverwerking
Inkoopadviezen

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie