Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Wanneer het over voorraadbeheer gaat, gaat de meeste aandacht vaak naar de MRP (Material Requirements Planning). Echter, het belang van de HPP of MPS mag niet worden onderschat. In de MPS staan uiteindelijk de “ruwbouwplannen” op basis waarvan het concrete materiaalbehoefteplan vorm zal krijgen.

Betekenis van hoofdproductieplan

Het hoofdproductieplan (HPP) wordt ook wel eens de Master Production Schedule (MPS) genoemd. Het dient een belangrijk doel, namelijk de stabiliteit en de betrouwbaarheid verhogen van de planning. Je stelt het op om ervoor te zorgen dat je op tijd voldoende hulpbronnen beschikbaar hebt, om zo tijdig te produceren en om tijdig voldoende producten te hebben om aan de klantbehoeften te voldoen.

Het wordt ontwikkeld uit de S&OP (Sales and Operations Plan) en is in feite een plan voor de productontwikkeling, waarbij het plan focust op de benodigde capaciteiten en hulpbronnen over een bepaalde periode. Dankzij het HPP is er niet alleen duidelijkheid over de materiaalbehoefte, maar ook over de bijhorende planning. In een HPP vind je dan ook volgende informatie terug:

  • Verkoopprognoses voor eindproducten
  • Orderportefeuille
  • R&D-orders voor proefproducten
  • Wijzigingen in de veiligheidsvoorraad

Hoe stel ik een hoofdproductieplan op?

Het is in de praktijk niet mogelijk om een S&OP meteen in een HPP om te zetten. Bovendien zal de exacte manier van werken nooit identiek zijn. Een concreet stappenplan kunnen we niet weergeven, de hoofdlijnen wel.

In een S&OP gaat het hoe dan ook over productgroepen terwijl een hoofdproductieplan productgericht werkt. Daarom moeten eerst en vooral de productgroepen verder worden gedetailleerd. Vervolgens kan je per producttype al een voorlopige MPS opstellen op basis van de vraagvoorspelling.

In een volgende fase wordt de voorlopige MPS getoetst. Hier is het belangrijk om te vertrekken vanaf de praktische situatie en rekening te houden met alle relevante factoren. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een bottleneck, zoals een verpakkingsmachine die een beperkte uurcapaciteit heeft of techniekers die niet altijd aanwezig zijn. Dergelijke factoren moeten in rekening worden gebracht, bijvoorbeeld door te bepalen in welke mate zij in het verleden een remmende werking hadden. Daarbij moet er uiteraard ook worden nagegaan in welke mate dergelijke capaciteitsproblemen te verhelpen zijn. Denk echter ook aan externe problemen, zoals een beperkte capaciteit van hulpbronnen, gereedschappen enzovoort.

Vervolgens dien je na te gaan in welke mate er voldoende budget beschikbaar is. Het is natuurlijk de bedoeling dat de uitgaven ten gevolge van voorraden en dergelijke niet onnodig oplopen en dat er ook tijdig geld binnenkomt om een gezonde cashflow te bekomen. Net daarom is het niet wenselijk om meteen de volledige voorraad aan te leggen en moet je telkens een aantal keuzes maken.

Denk ten slotte ook aan de customerservicedoelstellingen. Via een goed beheerste MPS beheers je tegelijk de levertijden, de leverbetrouwbaarheid en zelfs de kwaliteit waardoor je een sturende werking hebt op de customerserviceniveaus. Bij het opstellen van het hoofdproductieplan is het belangrijk om daar voldoende oog voor te hebben. Houd er bovendien rekening mee dat je zo nodig ook customerserviceproblemen vlot moet kunnen afhandelen.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(15 reviews)9.3/10
Stockitup voorraadbeheer software Vanaf € 10,- p/m (per module afneembaar)
Voorraadbeheer
Orderverwerking
Inkoopadviezen

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

hoofdproductieplan, productieplanning

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie