Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Voorraadbeheer kan nooit enkel bekeken worden vanuit het perspectief van één schakel. De logistieke keten zal elkaar altijd beïnvloeden en dat hebben we ook eerder al aangetoond toen we het hadden over het opslingereffect of het Forrester-effect. Een ander voorbeeld hiervan is het zogenaamde leadtime-syndroom. Ook dit is een keteneffect.

Oplopende leveringstijden

Bij het leadtime-syndroom merkt een onderneming signalen op die in leveringsproblemen kunnen resulteren. Er kan bijvoorbeeld een levering verloren zijn gegaan, een leverancier kan leveringsproblemen hebben of er is sprake van een hoge retentiegraad. Hoe dan ook wil de leverancier rust in de tent en beslist hij daarop om de leveringstijden aan te passen. Klanten moeten maar iets langer wachten op nieuwe bestellingen en zo heeft hij opnieuw even de tijd om op adem te komen.

De bestellingen stromen binnen

Het klinkt eenvoudig, maar ook hier is er wel vaker sprake van een keteneffect. Enerzijds is er het probleem dat klanten die merken dat ze zelf laattijdig producten ontvangen, hierop zullen reageren. Bij het aanleggen van een veiligheidsvoorraad wordt er nu eenmaal altijd vertrokken van gemiddelde leveringstijden. Wanneer deze oplopen, zal de klant meer bestellen. Hoewel de leverancier de leveringstijden optrekt om rust te brengen, stromen er net meer bestellingen binnen.

Bovendien zal de klant de eerste schokgolf niet kunnen opvangen. Hierdoor moet het zelf de leveringstijden aanpassen, waarna hetzelfde probleem zich ook in de volgende schakel van de logistieke keten stelt. Ook hier volgen er meer bestellingen, waarna de eerste leverancier opnieuw meer bestellingen ontvangt. Hierop kan hij enkel reageren door de leveringstijden opnieuw aan te passen en zelf meer bestellingen te plaatsen. Hierdoor loopt de volledige keten tegen problemen aan.

Logistieke keten zal zich herstellen

Het is een vreemd fenomeen, maar net doordat de betrouwbaarheid van een schakel afneemt, volgen er meer orders. Dit is echter enkel op korte termijn het geval. Als een onderneming er niet in slaagt om de oplopende leveringsproblemen tijdig te verhelpen, zal de logistieke keten zelf met oplossingen komen. Er worden dan orders geplaatst bij andere toeleveranciers die wel tijdig kunnen leveren. Hierdoor neemt de druk op de zwakke schakel af. Omdat onbetrouwbare logistieke schakels worden geweerd, zal dit op lange termijn resulteren in minder bestellingen. Ook de hogere schakels kunnen daardoor getroffen worden.

Hetzelfde gebeurt overigens ook in de omgekeerde richting. Ondernemingen met een hoge mate van betrouwbaarheid zien in eerste instantie altijd de orders krimpen. Ondernemingen bouwen dan hun dure veiligheidsvoorraden af, waardoor er eerst minder orders volgen en dit zich later zal herstellen.

Belang van voorraadbeheersoftware

Laat het duidelijk zijn dat de logistieke keten een aantal vreemde fenomenen kent. Een sterke ordertoename is niet altijd positief en een sterke orderafname is dan weer niet automatisch negatief. Het is belangrijk om hier correct op te reageren want het druist in tegen de menselijke logica.

Bovendien vallen deze situaties vaak te voorkomen door preventief te handelen en tijdig te reageren. Voorraadbeheersoftware kan helpen om knelpunten in een vroeg stadium aan te wijzen, zodat het leadtime-syndroom niet kan optreden.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(15 reviews)9.3/10
Stockitup voorraadbeheer software Vanaf € 10,- p/m (per module afneembaar)
Voorraadbeheer
Orderverwerking
Inkoopadviezen

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie