Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

De Kanban-methode is een manier om te signaleren wanneer een bepaalde actie nodig is. Aanvankelijk werd dit gedaan met kaartjes en bakken, maar tegenwoordig worden ze vervangen door digitale systemen. Deze digitale systemen werken vaak volgens net dezelfde principes. Hieronder leggen we uit wat de Kanban-methode is en hoe het wordt toegepast binnen voorraadbeheer.

Wat is de Kanban-methode?

De Kanban-methode is een vorm van logistiek beheer die afkomstig is uit Japan (“kan” betekent visueel en “ban” is Japans voor kaart of bord). Het is een visuele manier om de logistieke productieketen vorm te geven en werd ontwikkeld binnen Toyota. Het is dan ook in de eerste plaats geschikt in een JIT-omgeving waar verschillende taken elkaar voortdurend en snel moeten opvolgen.

De Kanban-methode vertrekt vanaf vier principes:

  • Trek het werk van de ene kolom naar de andere kolom
  • Visualiseer het af te wikkelen werk
  • Beperk het af te wikkelen werk
  • Monitor, wijzig en verbeter

Het Kanban-bord

In de praktijk is de Kanban-methode vooral bekend omwille van de Kanban-kaarten of de Kanban-borden. Hierbij vertegenwoordigt elke Kanban-kaart een bepaalde opdracht of taak en worden de kaarten verschoven naarmate ze naar een volgend productieproces overgaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om de borden “wachtend”, “in productie” of “geproduceerd”. Het voordeel van het gebruik van fysieke kaarten is dat deze kaarten ook effectief worden doorgegeven. Op die manier wordt duidelijk wanneer er ergens een knelpunt (ophoping van Kanban-kaarten) optreedt.

De principes van de Kanban-methode toepassen binnen voorraadbeheer

Een moderne vorm van Kanban-voorraadbeheermethode vertrekt vanaf de vraag en digitaliseert de Kanban-kaarten en -borden.

Wanneer de vraag in de organisatie toeneemt, gaat er een signaal af. Een orderpicker krijgt dan bijvoorbeeld het signaal (een digitale Kanban-kaart) om een bepaald onderdeel uit het magazijn te halen of een inkoper krijgt het signaal dat hij nieuwe producten moet inkopen. Niet te laat want dan staat de fabriek stil, maar ook niet te vroeg want anders krijgen we te maken met ruimteverspilling of wachttijden. Hier is voldaan aan de eerste voorwaarde van de Karban-methode: het werk gaat van de ene kolom naar de andere kolom. Het verschuift van de inkoper naar de transporteur en vervolgens verder naar de orderpicker, de productie en de leverservice.

In tweede instantie wordt het af te wikkelen werk gevisualiseerd. Dat doet het systeem bijvoorbeeld door de orderpicker een foto weer te geven van het product dat hij moet afhalen en alvast een weg voor de orderpicker uit te stippelen. Deze weg is uiteraard de meest efficiënte en wordt visueel weergegeven, zoals ook een navigatiesysteem dat doet.

Ten derde wordt het af te wikkelen werk beperkt. Het zou niet logisch zijn dat een orderpicker naar locatie A wandelt, daarbij langs locatie B wandelt, het product aflevert en vervolgens een product op locatie B moet afhalen. Daarom zal hij onderweg verschillende orders combineren. Ook de inkoper kan meteen verschillende bestellingen plaatsen bij één leverancier et cetera. Het systeem is hiervoor aangepast en zal op gepaste momenten, niet te vroeg en niet te laat, een signaal doorgeven.

Ten slotte wordt alles opgevolgd en kunnen er ook verbeterpunten worden bepaald. Dergelijke feedback kan eveneens worden geautomatiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een systeem dat aangeeft dat de wandeltijd voor de orderpicker lager ligt dan gemiddeld of dat er opvallend minder orders werden afgehandeld. Op basis hiervan kan de orderpicker zijn gedrag aanpassen of de manager kan de informatie meenemen bij de beoordeling. In ruimere zin stelt het systeem automatisch knelpunten af en kan er bijvoorbeeld beslist worden om extra personeel te voorzien op de inkoopafdeling.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(15 reviews)9.3/10
Stockitup voorraadbeheer software Vanaf € 10,- p/m (per module afneembaar)
Voorraadbeheer
Orderverwerking
Inkoopadviezen

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie