Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Een distributiecentrum is de tussenschakel tussen de vraag- en de aanbodzijde. Daarnaast heeft een distributiecentrum net als elk ander magazijn een opslagfunctie. Een distributiecentrum heeft dan ook twee basisfuncties. Daarnaast vervult een distributiecentrum nog allerlei nevenfuncties. Een distributiecentrum kan bijvoorbeeld kosten beperken, helpt de kwaliteit te garanderen en kan zelfs bijdragen aan de klanttevredenheid. We lichten ook een aantal van deze nevenfuncties voor je toe. Weel wel dat de exacte nevenactiviteiten en -functies per DC kunnen verschillen.

Twee basisfuncties van een distributiecentrum

In de eerste plaats wordt een distributiecentrum gebruikt om artikelen tijdelijk op te slaan, bijvoorbeeld dichter bij de eindgebruiker. Een distributiecentrum helpt bepaalde patronen aan vraag- en aanbodzijde op te vangen.

Daarnaast wordt een distributiecentrum gebruikt om artikelen te hergroeperen. De hoeveelheden en de verpakkingsmethode aan de aanbodzijde strookt namelijk niet automatisch met hoe men het aan de vraagzijde wil. Een distributiecentrum vervult met andere woorden een belangrijke rol in de overgang tussen de aanbod- en de vraagzijde.

Controles

Het transportbedrijf dat de goederen levert, zal steeds een bewijs willen dat de goederen ook daadwerkelijk zijn afgeleverd. Daarom moet men in het distributiecentrum een vrachtbrief ondertekenen. Dit ondertekenen doet men niet zomaar: er gaat eerst een controle en een telling aan vooraf. De verpakkingen worden daarbij gecontroleerd op transportschade, het aantal eenheden wordt geteld en dergelijke meer. In een distributiecentrum worden daarnaast ook regelmatig kwaliteitscontroles uitgevoerd, bijvoorbeeld aan de hand van steekproeven. Hierdoor wordt nog beter gegarandeerd dat de producten in overeenstemming zijn met wat men aan de vraagzijde wenst. De kans dat beschadigde goederen de klant bereiken, verkleint.

Schaalvoordelen

Een distributiecentrum heeft het voordeel dat producten over een lange afstand ongesorteerd en efficiënt kunnen worden getransporteerd. In plaats van dat individuele zendingen geheel Europa moeten doorkruisen, wordt een volledige vrachtwagen gevuld. Dit houdt schaal- en efficiëntievoordelen in. Enkel de laatste rit naar de eindgebruiker gebeurt louter vraaggestuurd. Daartegenover staat wel dat distributiecentra extra kosten met zich meebrengen en dat het uitsorteren veel ruimte en tijd vergt. Een extra distributiecentrum zal dus niet altijd financieel voordeliger zijn.

Inspelen op lokale behoeften

Een distributiecentrum staat niet alleen fysiek dichter bij de klant. Een distributiecentrum is ook de ideale plaats om in te spelen op lokale behoeften. Je moet je namelijk afvragen of bepaalde specifieke verpakkingsmethoden die op één markt geliefd zijn, wel in het centrale magazijn moeten worden geïntegreerd. Vaak is het beter om dit op een kleinschaligere en flexibelere manier in het distributiecentrum uit te voeren. Uiteraard bestaan hier ook alternatieven voor en kunnen bepaalde werkzaamheden bijvoorbeeld aan een sociale werkplaats worden uitbesteed.

Retourzendingen

Soms zal het voorkomen dat de eindklant bepaalde producten wil retourneren. Bij een verkoop op afstand is dit een recht. Ten opzichte van andere klanten kan het een service zijn om dergelijke retourzendingen toe te staan. Sommige bedrijven kiezen ervoor om de retourkosten te betalen. Het is dan voordeliger om producten naar het distributiecentrum te laten retourneren dan naar een magazijn in een ver land. Als de klant zelf de retourkosten moet dragen, zal hij natuurlijk ook tevreden zijn als de retourkosten niet al te hoog oplopen.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

distributiecentrum

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie