Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Het beheren van de voorraad en de supply chain is een complexe aangelegenheid, zeker in deze moderne wereld waarin snelheid en transparantie van groot belang zijn. Gelukkig zijn er heel wat nieuwe technologieën die op het pad komen van de voorraadbeheerder. AI en de blockchain zijn hier voorbeelden van. Dit laatste is een revolutionaire technologie die vooral bekend is geworden van cryptomunten als Bitcoin. Dat is echter slechts een van de vele toepassingen die de blockchain kan hebben. In deze blog leggen we uit wat de blockchain is en hoe het gebruikt kan worden om voorraadbeheerprocessen te optimaliseren, de efficiëntie te verhogen en meer transparantie te bieden.

Wat is de blockchain?

De blockchain wordt vaak geassocieerd met cryptocurrencies als Bitcoin. Het is in essentie een gedistribueerd grootboek dat transacties registreert op meerdere computers of servers. Dit doet het op zo’n manier dat de registratie niet achteraf kan worden gewijzigd. Dit zorgt voor een hoge mate van transparantie en veiligheid. Het unieke van de blockchain is dat het een gedecentraliseerde databasestructuur heeft. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit is die de gegevens beheert, wat leidt tot een afname van de kans op fraude en fouten. Bij Bitcoin wordt de technologie gebruikt als een grootboek van alle transacties, maar de technologie kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om voorraadgegevens en locatiegegevens bij te houden. En dat maakt de weg vrij voor nuttige toepassingen op het gebied van voorraadbeheer.

Toepassingen en voordelen van blockchain voor voorraadbeheer

In de traditionele supply chain is het vaak moeilijk om de herkomst van producten te traceren. Met de blockchain kan elke stap in de supply chain worden vastgelegd en gevolgd, wat resulteert in verhoogde transparantie. Dit is vooral belangrijk in industrieën waar de authenticiteit en herkomst van producten van cruciaal belang zijn, zoals in de voedingsmiddelensector of de farmaceutische industrie. Het kan ook worden gebruikt om meer transparantie te bieden aan consumenten, bijvoorbeeld in het kader van de duurzame inkoop van cacao- of koffiebonen.

Kosten verminderen en frauderisico beperken

Door het elimineren van tussenpersonen en het vereenvoudigen van processen, kan blockchain de efficiëntie van de supply chain verhogen en kosten besparen. Processen als orderbevestigingen kunnen worden geautomatiseerd met behulp van smart contracts. Dit zijn zelfuitvoerende contracten waarbij de voorwaarden van de overeenkomst tussen de koper en de verkoper direct geschreven zijn in code.

Door het gebruik van de blockchain wordt de kans op fouten en fraude verminderd. Omdat elke transactie wordt vastgelegd en geverifieerd door meerdere partijen, is het voor frauduleuze activiteiten moeilijker om onopgemerkt te blijven. Met de blockchain kunnen bedrijven hun voorraad ook live volgen, waardoor men meteen weet waar er iets verkeerd is gelopen. Dit heeft niet alleen een preventieve werking tegen diefstal en fraude, maar leidt ook tot beter voorraadbeheer en een betere voorraadplanning.

Uitdagingen bij de implementatie van de blockchaintechnologie bij voorraadbeheer

Ondanks de vele voordelen, zijn er ook uitdagingen bij het implementeren van de blockchain in voorraadbeheer. Ten eerste vereist het een aanzienlijke hoeveelheid technologische kennis en investeringen. Bedrijven moeten bereid zijn hun huidige systemen te upgraden en te integreren met de blockchain-technologie. Ten tweede is de adoptie van blockchain in de hele supply chain noodzakelijk voor een maximale efficiëntie, wat betekent dat alle stakeholders, inclusief leveranciers en distributeurs, hierin moeten willen investeren. In de praktijk is dit maar zelden het geval.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie