Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Als je je bezighoudt met voorraadbeheer, dan is het beschikken over een Warehouse Management Systeem (WMS) essentieel. Een WMS is een softwaretoepassing die helpt bij het beheren en optimaliseren van de dagelijkse operaties in een magazijn. Het kiezen van het juiste WMS kan het verschil betekenen tussen een soepel lopende magazijnoperatie en één die worstelt met inefficiënties. Maar wat zijn nu precies de basisfuncties van een WMS en waarom is dit systeem zo belangrijk? Dat leggen we graag voor je uit.

Locatiebeheer

Locatiebeheer binnen een WMS stelt je in staat om de exacte locatie van elk item in je magazijn te kennen. Het zorgt ervoor dat je op elk moment weet waar je producten liggen, van het moment dat ze binnenkomen tot het moment dat ze weer vertrekken. Dit maakt het mogelijk om de opslagruimte efficiënt te gebruiken en helpt bij het minimaliseren van verplaatsingen binnen het magazijn. Door te weten welke voorraden zich waar bevinden, voorkom je bovendien diefstal en merk je onregelmatigheden sneller op.

Beheer handling units

Handling units refereren naar de eenheden waarin producten worden opgeslagen en getransporteerd, zoals pallets, dozen of kratten. Door ze te beheren, kan een WMS ervoor zorgen dat je de opslagcapaciteit optimaal benut en dat de juiste hoeveelheid producten op de juiste manier wordt verplaatst. Inzicht hierin staat je ook toe om handling units opnieuw te gebruiken of correct te verwerken.

Opbouw database

De ruggengraat van elk WMS is de database. Hierin wordt alle cruciale informatie over je voorraad opgeslagen. Denk hierbij aan productdetails, voorraadniveaus en bewegingsgeschiedenis. Het opbouwen en onderhouden van een robuuste en accurate database zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de status van je voorraad.

Gebruikersbeheer en gebruikerslogging

Wie heeft toegang tot je WMS en wat kunnen ze ermee doen? Gebruikersbeheer geeft je de mogelijkheid om rechten toe te wijzen aan verschillende teamleden, terwijl gebruikerslogging bijhoudt wie wat doet binnen het systeem. Dit zorgt voor veiligheid, transparantie en accountability. Als er ergens iets verkeerd gaat, weet je altijd bij wie de oorzaak ligt. Hierdoor kun je personeelsleden hierop aanspreken en bijvoorbeeld extra training aanbieden.

Label printing

Correct gelabelde producten zijn essentieel voor efficiënt magazijnbeheer, zeker indien er automatisering aan te pas komt. Het WMS faciliteert het printen van labels met daarop alle relevante informatie. Dit zorgt voor een snellere identificatie van producten en minimaliseert de kans op fouten tijdens het verwerken van de voorraad.

Registratie serienummers

Voor producten die unieke serienummers hebben, zoals elektronica, is het van cruciaal belang dat deze nummers nauwkeurig worden geregistreerd. Hierdoor kun je de beweging van elk afzonderlijk item volgen, wat essentieel kan zijn voor garanties, terugroepacties of diefstalpreventie.

Orderpicken

Een van de meest tijdsintensieve taken in een magazijn is orderpicken. Een WMS optimaliseert dit proces door de beste routes aan te geven, de juiste producten te identificeren en te zorgen voor een soepele workflow. Hierdoor worden bestellingen sneller en nauwkeuriger verwerkt.

Managementrapportages

Het vermogen van een WMS om gedetailleerde rapportages te genereren, is van onschatbare waarde voor managers. Deze rapportages bieden inzichten in voorraadtrends, verkooppatronen en mogelijke knelpunten, waardoor je proactief beslissingen kunt nemen en je magazijnoperaties kunt optimaliseren.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(15 reviews)9.3/10
Stockitup voorraadbeheer software Vanaf € 10,- p/m (per module afneembaar)
Voorraadbeheer
Orderverwerking
Inkoopadviezen

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie