Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Als ondernemer streef je ernaar om je magazijn zo efficiënt mogelijk te beheren. Maar zelfs in de best beheerde magazijnen kan er iets op de loer liggen dat je rendement drukt: dode voorraad. Dode voorraad brengt onnodige kosten met zich mee en kan voor voorraadproblemen zorgen. Wat is dode voorraad en wat kun je doen als je te maken krijgt met dode voorraad? Laten we dat eens nader bekijken in deze blog.

Wat is dode voorraad en hoe ontstaat het?

Dode voorraad verwijst naar producten in je magazijn die niet meer worden verkocht of gebruikt. Deze producten nemen waardevolle ruimte in en brengen geen inkomsten op. Vanuit financieel oogpunt is deze voorraad dood en kan het niet meer tot leven worden gewekt. Er zijn verschillende redenen waarom voorraad dood kan gaan. Misschien zijn het producten die uit de mode zijn geraakt, zijn het items die door technologische vooruitgang hopelijk verouderd zijn of misschien zijn het overblijfselen van een te optimistische inkoop.

Dit is waarom je dode voorraad niet moet laten liggen

Het lijkt misschien eenvoudig om deze producten gewoon in je magazijn te laten liggen en te wachten tot er een koper komt. Maar dit is meestal geen goede strategie. Deze voorraad neemt niet alleen kostbare ruimte in beslag, maar kan ook leiden tot hogere opslagkosten en een verminderd overzicht van wat er echt in je magazijn ligt. Dit maakt het lastiger om efficiënt te werken en om goede inkoopbeslissingen te nemen. Ruimte is erg duur en brengt veel kosten met zich mee. Het is niet te verantwoorden om waardevolle middelen te besteden aan voorraad die toch niet kan worden verkocht.

Wat te doen met dode voorraad?

Er zijn verschillende manieren om met dode voorraad om te gaan. Een populaire methode is het houden van een uitverkoop, in de hoop dat de producten toch nog kunnen worden verkocht. Dit kan helpen om snel ruimte in je magazijn te maken en wat geld terug te krijgen van je oorspronkelijke investering. Soms kan de voorraad nog worden verkocht aan een inkoper die de grondstoffen kan gebruiken. En als ook dat niet mogelijk is, kan het soms verstandiger zijn om te kiezen voor de vernietiging. Dit klinkt drastisch, maar het kan soms de meest kostenefficiënte oplossing zijn, vooral als de opslagkosten blijven oplopen.

Tips om dode voorraad te voorkomen

Een goed voorraadbeheerprogramma is essentieel om dode voorraad te voorkomen. Zo’n programma geeft je een helder inzicht in welke producten goed verkopen en welke niet. Met deze informatie kun je je inkoopstrategie aanpassen en ervoor zorgen dat je niet te veel inkoopt van producten die minder populair zijn. Bovendien kan zo’n programma je waarschuwen wanneer bepaalde items lang in je magazijn liggen, zodat je tijdig actie kunt ondernemen.

Naast een goed voorraadprogramma zijn er ook andere stappen die je kunt zetten. Wees realistisch met je inkoop. Probeer trends in de markt te volgen en pas je voorraad daarop aan. Probeer de vraag te voorspellen en gericht in te kopen. Werk ook nauw samen met je leveranciers. Zij kunnen waardevolle informatie hebben over wat er in de markt speelt en welke producten wel of niet populair zijn. Met een proactieve aanpak en de juiste tools kun je dit probleem minimaliseren en ervoor zorgen dat je magazijn zo efficiënt mogelijk blijft draaien.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie