Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Bij het verzamelen van orders neem je de artikelen op basis van de binnenkomende klantenorders uit het magazijn. Hierbij verzamelt een medewerker de juiste artikelen. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan worden georganiseerd. Zo kan elke order individueel en in chronologische volgorde worden afgewerkt, maar is het bijvoorbeeld ook mogelijk om per looproute producten te verzamelen en de producten pas nadien per klantenorder te verdelen. Dat scheelt niet alleen veel tijd en moeite, maar ook ruimte en geld. Hieronder bespreken we de verschillende manieren om de orderverzameling te organiseren.

Verschillende manieren om de orderverzameling te organiseren

Bij de klassieke orderverzameling gaat de orderverzamelaar zelf naar de artikelen toe. Dit kan op twee manieren gebeuren: door order na order af te handelen zoals het is ontvangen (ordergeoriënteerd) of door orders in losse regels te splitsen en gelijksoortige regels bij elkaar samen te voegen (artikelgeoriënteerd).

Daarnaast kan de orderverzameling sequentieel of parallel verlopen. Bij een sequentiële orderverzameling worden alle verzamelorders na elkaar uitgevoerd. Bij een parallelle orderverzameling worden orders in deelorders geknipt en tegelijkertijd door verschillende orderverzamelaars uitgevoerd. De orderverzamelaars komen op een bepaald punt samen en alle deelorders worden tot een order samengevoegd.

Op basis van dit onderscheid ontstaan er met andere woorden vier verschillende methoden om orders te verzamelen. Met uitzondering van de ARTIS-methode, die in de praktijk vrijwel niet voorkomt, zijn ze hieronder besproken.

  Ordergeoriënteerd Artikelgeoriënteerd
Sequentieel ORGES ARTIS
Parallel ORGEP ARTIP

ORGES

De verzamelmethode ORGES (ordergeoriënteerd sequentieel orderverzamelen) komt het vaakst voor. Het kent verschillende verschijningsvormen die naast elkaar kunnen bestaan. Zo kan een orderverzamelaar een complete order verwerken of werken verschillende orderverzamelaars samen aan een complete order. Een andere optie is deze waarbij een orderverzamelaar meerdere orders tegelijkertijd verzamelt. Hieronder is weergegeven hoe ORGES in de praktijk kan verlopen.

In de eerste situatie is de af te leggen afstand voor de orderpicker groter dan in de tweede situatie. Er gaat in de eerste situatie veel tijd verloren aan het volledig terugkeren. De tweede situatie vormt daarvoor een oplossing. Hierbij legt elke orderpicker een gelijke afstand af en komen ze elkaar telkens opnieuw tegen. Deze werkwijze werkt enkel goed als de tijd die elke orderpicker aflegt min of meer gelijk is. Anders riskeer je dat men op elkaar moet wachten en dan gaat er tijd verloren.

Bij de derde optie maakt men gebruik van multipicking en worden er meteen verschillende orders verzameld. Hierdoor bespaar je tijd bij het verzamelen van de orders, maar gaat er wel tijd verloren aan het splitsen van de orders. Dit splitsen kan door een tweede medewerker worden gedaan of door de orderpicker zelf. Er bestaan formules om na te gaan welke ORGES-methode het interessants is en om te bepalen wat de optimale pickdichtheid is.

ORGEP

Bij de ORGEP-werkwijze (ordergeoriënteerd parallel orderverzamelen) wordt de klantenorder in verschillende deelorders gesplitst en worden de deelorders aan verschillende verzamelaars gegeven. Op het einde van de rit worden de deelorders samengevoegd.

ARTIP

ARTIP (artikelgeoriënteerd parallel orderverzamelen) is een verzamelmanier waarbij verschillende klantenorders samengevoegd worden tot een order, waarna verschillende orderverzamelaars de artikelen verzamelen. Op het einde van de rit worden de artikels herverdeeld en samengevoegd tot de afzonderlijke klantenorders.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie