Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

In onze vorige blog hadden we het over het belang van een strategisch plan en hoe een strategisch plan rechtstreeks invloed uitoefent op hoe een onderneming met voorraden omgaat. Het is echter in de tactische planning dat de doelstellingen uit het strategisch plan vorm krijgen. Een tactisch plan wordt telkens voor een korte periode opgesteld (0,5 tot 1,5 jaar). Het doel daarbij is om de vooropgestelde plannen zo stabiel mogelijk te houden en om niet voortdurend tegen tekorten of voorraadproblemen aan te lopen. Een goed tactisch plan draagt daaraan bij, maar zo nodig moet er nog steeds worden ingegrepen. Hieronder lees je meer over de twee belangrijkste onderdelen van het tactisch plan: demand management en distribution requirements planning.

Demand management

Bij het aanleggen van een voorraad moet er steeds rekening worden gehouden met de te verwachten marktvraag. Marktstudies en criteria uit het strategisch plan spelen daarbij een bepalende rol en laten zich vertalen in prognosegestuurd voorraadbeheer, haalbare levertijden en vooropgestelde bestelmethodes en -groottes.

Wanneer de vraag voor producten ineens te groot wordt, riskeer je dat je producten niet langer kan leveren en dat je met ontevreden klanten krijgt af te rekenen. Daarom moeten tactische planners instrumenten bedenken om de marktvraag te voorspellen, maar ook om die marktvraag zo nodig te beïnvloeden. Wijzigende aanbevelingen van verkopers, het aanpassen van marketingtactieken of zelfs het aanpassen van prijzen helpen de vraag aan te sturen.

Voorbeeld: Coolblue stuurt de marktvraag aan in volle coronatijden
Bij het begin van de coronapandemie nam de vraag naar broodbakmachines en andere huishoudtoestellen met meer dan 650% toe. Verschillende e-commercebedrijven waren in een mum van tijd door hun stock heen. Door de grote hoeveelheid bestellingen liepen ook andere bestellingen vertraging op. Daarom greep Coolblue in. Het verhoogde de prijzen en het zette tijdelijk alle affiliate-samenwerkingen stop. Op die manier nam de marktvraag opnieuw af, kon Coolblue tijdig de voorraad aanvullen en kreeg het minder met ontevreden klanten af te rekenen.

Daarnaast omvat het tactisch plan nog talloze andere manieren om de afhandeling van orders aan te sturen. Zo kunnen er verschillende manieren van orderafhandeling voorop worden gesteld, waarbij strategische klanten sneller worden bediend of bepaalde klanten telefonisch op de hoogte worden gebracht van vertragingen.

Distributiebehoefteplan

Een tweede onderdeel van het tactische plan is de DRP (distribution requirements planning of distributiebehoefteplan). Hierin stel je de tactiek vast die je hanteert om voorraden aan te vullen. Hierbij bepaal je welke voorraadpunten nodig zijn, in welke voorraadpunten afzonderlijke producten mogen voorkomen, met welke distributiestructuur je voorraadpunten aan elkaar koppelt en hoe je transporten combineert.

Het doel is natuurlijk om de distributiekosten te beperken, bijvoorbeeld door verschillende bestellingen tegelijk met een enkele vrachtwagen te laten leveren. Daarnaast kan het soms noodzakelijk zijn om in te springen wanneer de marktvraag stijgt. Ook hier kan het wenselijk zijn om de marktvraag aan te sturen.

Tijdig voorraadproblemen opmerken

Zowel voor het aansturen van de marktvraag als voor het wijzigen van de distributiestrategie is het noodzakelijk om tijdig voorraadproblemen op te merken. Prognosticeren staat daarbij centraal, maar gebeurtenissen zoals de coronapandemie hebben bewezen dat het niet altijd mogelijk is om het een en ander te voorspellen. Net daarom is het belangrijk dat je als onderneming steeds zicht hebt op de evolutie van de voorraad en duidelijke afwijkingen in het aantal orders. Wie voortijdig onverwachte tendensen vaststelt, heeft de tijd om in te grijpen. Net daarom is het zo belangrijk dat voorraadbeheersoftware ook analytische tools heeft. Via onze vergelijkingstool vind je gelukkig eenvoudig voorraadbeheersoftware met uitgebreide rapportages. Maak nu de vergelijking.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

strategisch plan, tactisch plan, voorraadplanning

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie