Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Bij het implementeren van een WMS-systeem (warehousemanagementsysteem) is het belangrijk dat deze kan communiceren met andere software. Een WMS-systeem staat namelijk niet los van andere systemen, maar maakt net deel uit van het bredere informatiesysteem van de onderneming. Om onderling informatie te kunnen uitwisselen, is het nodig dat er koppelingen worden gemaakt.

WMS-systeem koppelen met een ERP-pakket

Een eerste koppeling die moet worden gemaakt, is een koppeling van en naar het ERP-pakket (Enterprise Resource Planning). Van het ERP-pakket naar het WMS-systeem stroomt dan informatie omtrent artikelstamgegevens, ordergegevens, verpakkingsvoorschriften, afleveradressen en dergelijke meer. In de andere richting communiceert het WMS-systeem met betrekking tot de uitgevoerde taken. Het geeft bijvoorbeeld door dat de taak is uitgevoerd, zodat de facturen kunnen worden opgesteld.

Koppeling tussen een WMS- en een APS-systeem

Een tweede noodzakelijke koppeling is deze tussen het WMS-systeem en het APS-systeem (Advanced Planning and Scheduling). Het WMS-systeem deelt dan ordergegevens en informatie over de magazijnindeling. Het APS-systeem zal deze informatie gebruiken om op basis hiervan de optimale orderverzamelingsroute te bepalen. Daarvoor beschikt deze software over heel ingewikkelde rekentechnieken. Het APS-systeem zal de informatie doorgeven aan het WMS-systeem, dat op basis hiervan de medewerkers zal aansturen.

WMS- en WCS-systeem aan elkaar koppelen

Een derde wenselijke koppeling is er een tussen het WMS- en het WCS-systeem (Warehouse Control System). Het WMS bepaalt op basis van diverse parameters welke activiteiten moeten worden uitgevoerd, maar de daadwerkelijke aansturing gebeurt meestal via het WCS-systeem. Na het voltooien van een opdracht zal het WCS-systeem een opdracht terugzenden. Het geeft dan aan wat er net is gebeurd, bijvoorbeeld via een gereedmelding. Het WMS-systeem kan hier opnieuw op reageren, bijvoorbeeld door een controletelling te laten uitvoeren.

Koppeling tussen een WMS- en een TMS-systeem

Ten slotte worden er vaak ook koppelingen gemaakt tussen WMS-systemen en TMS-systemen (Transport Management System). Ook tussen deze twee systemen zijn er namelijk heel wat nuttige gegevens uit te wisselen, bijvoorbeeld omtrent collonummers, het gewicht van pakketten, het volume en dergelijke meer. De informatie van het WMS-systeem zal het TMS-systeem dan gebruiken om bijvoorbeeld vervoersdocumenten te genereren, ritten in te plannen of laadinstructies door te geven.

Moeilijkheden bij het koppelen van WMS-systemen

Het koppelen van verschillende systemen is vaak erg complex, vooral omdat gegevens vaak niet een-op-een uit te wisselen zijn. Daarnaast spelen er ook technische zaken een rol en is een voortdurende uitwisseling van gegevens niet altijd technisch wenselijk. Men zal dan batchgewijs gegevens uitwisselen, bijvoorbeeld een keer per 24 uur (wanneer het IT-systeem niet wordt gebruikt). Andere gegevens zullen dan weer wel live moeten worden uitgewisseld, bijvoorbeeld informatie over klantenorders. Daarmee moet men rekening houden bij het maken van dergelijke koppelingen.

Steeds meer aanbieders van cloud-WMS-systemen bieden naast een WMS-systeem ook andere cloudoplossingen aan. Het voordeel daarvan is dat de nodige koppelingen dan al meteen zijn gemaakt en er geen technische besognes bij komen kijken. Dat biedt met andere woorden veel voordelen. Het is zeker iets waarop je kan letten als je op zoek bent naar het beste WMS-systeem.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(15 reviews)9.3/10
Stockitup voorraadbeheer software Vanaf € 10,- p/m (per module afneembaar)
Voorraadbeheer
Orderverwerking
Inkoopadviezen

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

koppeling, WMS

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie