Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Een WMS-systeem of een warehousemanagementsysteem bestaat altijd uit een aantal modules. Welke modules dat zijn, verschilt per systeem. Niet elke onderneming of sector heeft dezelfde modules nodig. Desondanks zijn er een aantal basisfunctionaliteiten die bij alle WMS-systemen van de partij zijn. We leggen het voor je uit.

Basismodules van een WMS-systeem

De meeste stamgegevens, bijvoorbeeld kortingsafspraken en levercondities, houd je bij in het ERP-pakket. Dit staat in principe los van het WMS-systeem, maar kan er wel aan worden gekoppeld. Sommige andere stamgegevens zal je wel in het WMS-systeem opnemen. Het gaat dan over artikelkenmerken, zoals bijvoorbeeld de verpakkingswijze, het gewicht en de afmetingen. In de praktijk zal het WMS-systeem de stamgegevens uit het ERP-pakket overnemen en je de mogelijkheid bieden om er extra gegevens aan toe te voegen.

Modules voor de ingaande en uitgaande goederenstroom

Daarnaast heeft een WMS-systeem altijd modules voor de ingaande en de uitgaande goederenstroom. Aan ingaande kant gaat het om het registreren van ontvangsten door middel van statussen en statuscontroles.

Ook zal het WMS-systeem een geschikte locatie zoeken om de ingeslagen goederen op te slaan en een transportopdracht doorgeven. Hoe ver dit gaat, verschilt per WMS-systeem. Sommige uitgebreide WMS-systemen houden bijvoorbeeld rekening met prioriteiten en combineren grijp- en wegzetopdrachten om zo de af te leggen afstand en de benodigde tijd te beperken.

Aan uitgaande zijde zal een WMS-systeem helpen bij het zowel fysiek als administratief samenstellen van de klantenorder. Er worden instructies gegeven om een bepaald artikel te verzamelen, het doet aan looproutebeheer en het kiest de ideale manier van verzamelen.

Modules voor voorraadbeheer

Tussen de ingaande en de uitgaande zijde zit uiteraard de opslag, iets wat traditioneel aan een voorraadbeheerprogramma wordt overgelaten. In de praktijk is het onderscheid tussen een klassiek voorraadbeheerprogramma en een WMS-systeem steeds vager geworden. Een hedendaags WMS-systeem beschikt vrijwel altijd over functionaliteiten om het beheren van de voorraden eenvoudiger te maken. Daarbij kan het ook met andere zaken overweg, zoals transito of cross-docking. Het uitvoeren van voorraadmutaties, het registreren van interne verplaatsingen, locatiebeheer, het inventariseren en het rapporteren met betrekking tot voorraden zijn stuk voor stuk zaken die tot de mogelijkheden van een hedendaags WMS-systeem behoren.

Eventuele extra modules van een WMS-systeem

Naast de bovenstaande basismodules van WMS-systemen zijn er ook specifieke WMS-modules die door sommige WMS-leveranciers worden aangeboden. Hieronder zijn een aantal WMS-modules weergegeven die vaak worden aangeboden. Het gebruik van deze modules doet de maandelijkse kostprijs van een WMS-systeem soms verder oplopen.

  • Module douanemanagement: een module voor het inklaren van goederen die uit het buitenland worden gehaald
  • Webapplicatiemodules: het via het internet uitwisselen van informatie met leveranciers, klanten of andere bedrijven
  • Dockplanningmodule: module voor het plannen van beschikbare docks op basis van venstertijden, doellocaties, doorlooptijden, de beschikbare verwerkingscapaciteit en dergelijke meer
  • Workloadplanningsmodule: module om meer inzicht te krijgen in de werklast per magazijnfunctie
  • Slottingmodule: module voor het berekenen van het juiste locatietype, de ideale vakgrootte en de beste locatiepositie per product
  • Rapportagemodule: module voor het maken van managementrapportages, bijvoorbeeld omtrent de productiviteitscijfers van het magazijn
  • Planningsmodule: module voor het plannen van transporten, vaak ook ondergebracht in een TMS (transportmanagementsysteem)
  • 3PL-module: module voor magazijnen die goederen opslaan voor andere bedrijven en daarbij extra gegevens dienen te verwerken, bijvoorbeeld omtrent het eigendom van de beschikbare goederen

Welke modules al dan niet worden aangeboden, verschilt per WMS-leverancier. Daarom is het vergelijken van WMS-systemen aan te raden. Via deze website is WMS-systemen vergelijken heel eenvoudig. Met behulp van de keuzehulp ontdek je eenvoudig wat het beste WMS-systeem voor jouw onderneming is.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Tags:

WMS

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie