Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software
Wanneer je als bedrijf voorraadbeheersoftware gebruikt, speelt een barcodescanner wellicht een belangrijke rol. Zo’n barcodescanner gebruik je dan om EAN-codes uit te lezen. Dit zijn codes die op de verpakkingen worden aangebracht door de producenten. Je weet natuurlijk wel dat je met de code uit de centrale database informatie kan ophalen van bijvoorbeeld de fabrikant of de afmetingen van het product. Zo’n code is echter niet volledig willekeurig opgebouwd. We leggen het voor je uit.
Wat is een EAN-code?
De EAN-code (European Article Numbering) is een uitbreiding van de UPC-code die werd ontwikkeld door George Laurer en die in de Verenigde Staten en Canada nog steeds wordt gebruikt. De EAN-code bestaat in principe uit een reeks van dertien cijfers, in tegenstelling tot de twaalfcijferige UPC-code, die door middel van een barcode worden weergegeven. De scanner leest de bits door de barcode in vakjes op te delen en te bepalen welke delen wit (code 0) en zwart (code 1) zijn. Door deze barcode in te lezen verkrijgt de computer een dertiencijferige code die het verder kan interpreteren.
Systeemcode
De eerste twee cijfers van de EAN-code zijn een systeemcode. Het geeft aan welk land de code heeft uitgegeven. Voor Nederland gaat het om de code 87. De volgende vijf cijfers vormen het aansluitnummer van de aanvragen van de EAN-code. Samen worden deze zeven cijfers het bedrijfsnummer genoemd. Bij de Koninklijke Ahold Delhaize N.V. is de bedrijfscode bijvoorbeeld 8719587. Deze zeven cijfers vind je dus terug op al hun EAN-codes.
Volgnummer
Daarop volgen er opnieuw vijf cijfers. Het zijn deze vijf cijfers die naar het artikel verwijzen. Dit wordt ook wel eens een volgnummer genoemd. Op basis van het toegewezen bedrijfsnummer kan je vervolgens controlenummers aanmaken om je producten te identificeren.
Controlegetal
Het laatste getal is ten slotte een controlegetal. Dit controlegetal wordt door kassasystemen gebruikt om na te gaan of de barcode wel juist werd ingelezen, bijvoorbeeld wanneer een streepje beschadigd zou zijn. Slimme kassasystemen zijn in staat om bij een correct uitgelezen controlegetal een fout uitgelezen waarde te achterhalen en geven op basis daarvan een voorgesteld product.
Hiervoor wordt ieder cijfer op een oneven positie met elkaar opgeteld. Dit wordt vervolgens opgeteld met de som van het drievoud van ieder cijfer op een even positie. Het controlegetal is vervolgens het cijfer dat bij het verkregen resultaat moet worden opgeteld om er een tienvoud van te maken.
Stel bijvoorbeeld dat we de code 871958712345 hebben. We bepalen het controlegetal dan door:
- De cijfers op de oneven posities met elkaar op te tellen
8 + 1 + 5 + 7 + 2 + 4 = 27
- Het drievoud van de cijfers op de even posities met elkaar op te tellen
(3 x 7) + (3 x 9) + (3 x 8) + (3 x 1) + (3 x 3) + (3 x 5) = 99
- De som te maken van deze twee resultaten
27 + 99 = 126
- Het controlegetal is vervolgens het getal dat we hierbij moeten optellen om een veelvoud van tien te bekomen
126 + 4 = 130
Het controlegetal is gelijk aan 4. De juiste EAN-code is 8719587123454.
Voorraadbeheersoftware met barcodescanners vergelijken
Ben je op zoek naar voorraadbeheersoftware inclusief een barcodescanner om EAN-codes uit te lezen? Via onze vergelijkingstool vind je eenvoudig voorraadbeheersoftware met een barcodescanner. Vraag vandaag nog een proefaccount aan.
De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2025!
14 dagen gratis
+35 koppelingen
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Barcodescanner
Verzamelproducten
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Orderverwerking
Inkoopadviezen
Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!
Geen reacties
Plaats reactieEr zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!