Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software
Een zo hoog mogelijke omzetsnelheid en een zo laag mogelijke omzetduur, dat is wat investeerders en kredietverschaffers verwachten. Het is inderdaad zo dat een hoge omzetsnelheid beter is. Toch kunnen we niet zomaar zeggen wat de beste omzetsnelheid is. Wel leggen we het een en ander voor je uit. In dit blogbericht ontdek je onder andere hoe je zelf de omzetsnelheid kan berekenen.
Betekenis van omzetsnelheid
De omzetsnelheid, ook wel eens omloopsnelheid genoemd, is het aantal keer dat de gemiddelde voorraad in een bepaalde periode wordt verkocht. De omzetsnelheid kan ook tot op het niveau van de productgroep worden berekend, berekend worden per merk of zelfs per afzonderlijk product worden berekend. Producten met een lage omzetsnelheid blijven lang in voorraad, nemen onnodig plaats in en zorgen voor extra kosten.
Belang van de omzetsnelheid
De omzetsnelheid geeft belangrijke informatie over hoe het vermogen wordt aangewend. Een onderneming met een hoge gemiddelde omzetsnelheid gebruikt het vermogen efficiënter dan een onderneming met een lage omzetsnelheid van wie het vermogen grotendeels in een weinig verkopende voorraad zit. Ondernemingen met een lage omzetsnelheid hebben vaak minder middelen om te investeren en kennen een moeilijke groei. Daarom is de omzetsnelheid voor investeerders en stakeholders vaak heel belangrijk.
Intern kan de omzetsnelheid worden gebruikt bij het nemen van beslissingen. Zo kan een onderneming beslissen om bepaalde producten uit het assortiment te schrappen. Zelfs als een product per verkoopeenheid een hoge winstmarge heeft, kan het nu eenmaal interessant zijn om het toch te vervangen door producten met een lagere winstmarge per verkoopeenheid maar met een hogere gemiddelde omzetsnelheid. Daarnaast kan de omzetsnelheid een prijsbepalende factor zijn of kan je voor producten met een lage omzetsnelheid andere oplossingen zoeken, zoals dropshipping.
Berekenen van de omzetsnelheid
Eerst en vooral is het belangrijk om te bepalen over welke periode je de omzetsnelheid wil berekenen. Meestal gaat het om een periode van één jaar. De gebruikte waarden moeten dan uiteraard ook betrekking hebben op dezelfde periode.
Er zijn vervolgens drie manieren waarop je de omzetsnelheid kan berekenen, namelijk:
- Het delen van de omzet in verkoopprijzen door de gemiddelde voorraad in verkoopprijzen
- Het delen van de omzet tegen inkoopprijzen door de gemiddelde voorraad in inkoopprijzen
- Het delen van de omzet in stuks tegen de gemiddelde voorraad in stuks
Berekenen van de omzetduur
Wanneer je de omzetsnelheid berekent, bekom je een waarde die aangeeft hoe vaak de voorraad in een bepaalde periode werd verkocht. Soms is het echter interessanter om de omzetduur, ook wel de omzetlooptijd, te weten. De omzetduur geeft aan hoe lang het duurt vooraleer een ingekochte voorraad wordt verkocht. Op basis van de omzetsnelheid over een jaar kan je vrij eenvoudig de omzetduur berekenen. Hiervoor gebruik je onderstaande formule:
Wanneer is mijn omzetsnelheid goed?
Het is niet mogelijk om aan te geven wat een goede omzetsnelheid is. Veel is afhankelijk van de sector waarin je actief bent. Daarom maakt men altijd een vergelijking met andere bedrijven door middel van zogenaamde omzetkengetallen. Ook de verkochte producten spelen daarbij een rol. Bij de verkoop van herenmode bedraagt de gemiddelde omzetsnelheid bijvoorbeeld 3,41 en de gemiddelde omloopsnelheid 3,52 maanden. Bij damesmode zien we dat de gemiddelde omloopsnelheid 2,63 maanden bedraagt.
De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2025!
14 dagen gratis
+35 koppelingen
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Barcodescanner
Verzamelproducten
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Orderverwerking
Inkoopadviezen
Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!
Geen reacties
Plaats reactieEr zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!