Tip: gebruik voorraadbeheer software om je voorraad efficiënt te beheren. Top 2:
(1) Silvasoft.nl (2) AFAS software

Als ondernemer krijg je niet alleen te maken met inkoopkosten. Voorraden die in de onderneming aanwezig zijn, brengen ook kosten met zich mee. Dit noemen we voorraadkosten. Het gaat om kosten die je maakt om je voorraad op te slaan en aan te houden. De voorraadkosten kan je in vaste en variabele kosten opdelen.

Vaste voorraadkosten

Vaste voorraadkosten zijn kosten die geen verband houden met de omzetsnelheid van het product en die constant terug blijven komen. Het gaat bijvoorbeeld om ruimtekosten (bv. voor de huur van een magazijn), onderhoudskosten en personeelskosten. Denk daarnaast ook aan kosten zoals verzekeringen. Door de omzetsnelheid te verhogen, dalen de vaste voorraadkosten niet. Wanneer de vaste voorraadkosten per individueel voorraadproduct worden toegewezen, zal het aandeel van de vaste voorraadkosten per product natuurlijk wel dalen wanneer de omzetsnelheid toeneemt.

Variabele voorraadkosten

Naast de vaste voorraadkosten heb je ook te maken met variabele voorraadkosten. Variabele voorraadkosten houden rechtstreeks verband met het product en wijzigen als er meer of minder producten in je onderneming aanwezig zijn of als de omzetsnelheid wijzigt. Het gaat hier voornamelijk om kosten die je maakt om de voorraad in stand te houden. Voorbeelden daarvan zijn rentekosten (door de aankoop van goederen kan je niet investeren en loop je inkomsten mis) en risicokosten (kosten die ontstaan omdat goederen na verloop van tijd hun waarde verliezen, bv. kleding die niet meer modieus is of voedingsproducten die bederven).

Hoe kan je de voorraadkosten verlagen?

De beste manier om de voorraadkosten te verlagen, is door de omzetsnelheid te verhogen. Wanneer voorraden minder lang in een onderneming aanwezig zijn, zullen de variabele voorraadkosten dalen. Dit omdat de risicokosten afnemen en de voorraad sneller opnieuw in geld wordt omgezet, waardoor er extra financiële ademruimte is. Daarnaast blijven bij een stijging van de omzetsnelheid de vaste voorraadkosten wel constant, maar ze worden efficiënter aangewend. Omdat de vaste voorraadkosten over een grotere groep producten worden gespreid, neemt de winstmarge per individueel product toe. Indien nodig moeten er producten uit het assortiment worden geschrapt om op die manier de beschikbare voorraad beter te benutten. Dat doe je bijvoorbeeld met behulp van een ABC-analyse. Daarnaast kan je ook de voorraad van leveranciers aanwenden via JIT-leveringen of dropshipping.

Houd er echter rekening mee dat het niet volstaat om enkel te focussen op voorraadkosten. Soms levert het inkopen van grotere voorraden ook financiële voordelen op, bijvoorbeeld door middel van kortingen of omdat de transportkosten over meerdere producten worden verspreid. Het vinden van een optimale balans tussen dergelijke voordelen en oplopende voorraadkosten is lang niet altijd even eenvoudig.

Belang van voorraadbeheersoftware voor het verlagen van de voorraadkosten

Voorraadbeheersoftware helpt producten te identificeren waarvan de omzetsnelheid suboptimaal is, daardoor is het uit het assortiment schrappen van producten eenvoudiger. Daarnaast zorgt voorraadbeheersoftware ervoor dat je steeds een optimaal zicht hebt op de voorraad, waardoor je kan focussen op JIT-leveringen. Door te leren uit historische cijfers kan je op die manier zelfs de beste strategische voorraad vastleggen. Vergelijk voorraadbeheersoftware en begin vandaag nog met het verlagen van de voorraadkosten.

Silvasoft voorraadbeheer

Silvasoft voorraadbeheer

De best gewaardeerde voorraadbeheer software van 2024!

(85 reviews)9.6/10
Silvasoft voorraadbeheer software Vanaf € 5,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Inkoopadviezen
Goederenontvangst
Silvasoft voorraadbeheer software € 15,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 20,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Barcodescanner
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Verzamelproducten
Silvasoft voorraadbeheer software € 30,45
Voorraadwaarschuwing
Batch- en serienummers
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 40,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Silvasoft voorraadbeheer software € 45,45 p/m
Voorraadwaarschuwing
Meerdere magazijnen
Barcodescanner
Silvasoft voorraadbeheer software € 55,45
Meerdere magazijnen
Batch- en serienummers
Barcodescanner
(5 reviews)8.8/10
Brincr voorraadbeheer Vanaf € 79,00 per maand
Meerdere magazijnen
14 dagen gratis
+35 koppelingen
(8 reviews)10.0/10
Stockpilot voorraadbeheer software € 32,- p/m
Één centraal dashboard
Verzendlabels
Voorraad synchroon

Vergelijk alle voorraadbeheer software op prijs, reviews en functies!

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

Plaats reactie